27 Δεκεμβρίου 2014

Κωνσταντινούπολη: Καθαριότητα στους έξω χώρους

Πολλές φορές έχ' ακούσει το ότι οι Έλληνες είμαστε βρομιάρηδες ενώ οι Ευρωπαίοι είναι καθαροί και προσεκτικοί. Όχι για τον εαυτό μας τόσο, όσο για τον περιβάλλοντα χώρο. Πρόσφατα ας πούμε, είχε έρθει η κουβέντα για άλλη μια φορά στο θέμα αυτό κι η Ελένη μου έφερνε για παράδειγμα τους οδηγούς που στην εθνική πετάνε τ' άδειο τους πακέτο απ' το παράθυρο του αυτοκινήτου. Κι εκεί τη ρώτησα σε ποια κατηγορία βάζει τους Τούρκους. Η άποψή της (χωρίς βέβαια αντίστοιχες γνώσεις, απ' τα στερεότυπα και μόνο) πως αντίστοιχα θα συμβαίνουν και στην Τουρκία. Κι όμως. Όπου πήγαμε κι όπου σταθήκαμε, είτε στην τουριστική Κωνσταντινούπολη είτε σε μη τουριστικά μέρη οι δρόμοι τα πάρκα κι όλοι οι έξω χώροι ήταν πεντακάθαροι.

Η εξήγηση διπλή. Πρώτα πρώτα οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι κι οι μουσουλμάνοι προσέχουν την καθαριότητα όπως έγραφα και παλιότερα. Εξού τα χαμάμ ή οι βρύσες έξ' απ' τα τζαμιά κλπ. Ο δεύτερος όμως λόγος φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες. Τακτικοί καθαρισμοί. Οι σκουπιδιάρηδες δεν υπάρχουν περιστασιακά αλλά συστηματικά. Έτσι, ό,τι βρομίζεται καθαρίζεται κι ο περαστικός δεν προλαβαίνει να το δει βρώμικο.

Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν πήγαμε σε καμιά που να μην πετύχουμε σκουπιδιάρηδες να σκουπίζουν. Ούτε μια. Και θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμασταν στη Στοκχόλμη. Ήταν οργανωμένη εκδρομή κι είχαμε και ξεναγό που ήταν Ελληνίδα που έμενε μόνιμα στη Σουηδία και μας έλεγε το ίδιο παραμύθι: πως οι Σουηδοί είναι καθαροί και δεν βρομίζουν όπως εμείς οι Έλληνες. Και πώς σπάει ο διάολος το ποδάρι του και την ώρα ακριβώς που το έλεγε αυτό νάσου κάποιος που σκούπιζε το δρόμο. Δεν κρατήθηκα και τη ρώτησα αν πληρώνουν το σκουπιδιάρη για να καθαρίζει τις βρομιές που κάνουν οι Έλληνες τουρίστες.

Για να κλείσω, στην περιοχή μου τελευταία έχουν εμφανιστεί σκουπιδιάρηδες που σκουπίζουν τακτικά. Είναι νομίζω στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας ή κάτι τέτοιο. Οπότε και προφανώς σκουπιδάκια δεν υπάρχουν.Εκτός κι αν ξαφνικά αποκτήσαμε "πολιτισμένες" συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.