01 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Κατανάλωση αλκοόλ

Ή μάλλον θα έπρεπε να γράψω "Μη κατανάλωση αλκοόλ". Γιατί, είσαι στην Τουρκία και θες να καταναλώσεις αλκοολούχο; Όπως έγραφα με άλλη ευκαιρία, είναι δύσκολα τα πράγματα. Και δεν μιλάω για αλκοολούχα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ακόμα κι αυτή η ταπεινή μπίρα δύσκολα προσφέρεται. Στην Προύσα για παράδειγμα δεν βρήκαμε ν' αγοράσουμε σε κάνα δυο μαγαζάκια που πούλαγαν ό,τι ήθελε εκτός από αλκοόλ. Το ίδιο και στην Πόλη. Ζήταγες μπίρα και σε κοίταζαν με αποτροπιασμό και δήλωναν εμφατικά πως αυτοί δεν πουλάνε αλκοόλ.

Ακόμα και σε ταβέρνες όμως το αλκοόλ είναι περιορισμένο. Κάναμε τη βόλτα μας στη γέφυρα του Γαλατά κι είπαμε να κάτσουμε για μια μπίρα στα μαγαζάκια από κάτω. Είδαμε και πάθαμε να βρούμε ένα να πιούμε μια μπίρα. Δυο τρία ήταν όλα κι όλα που σέρβιραν κι από κει και πέρα το πράγμα γινόταν πιο δύσκολο που θέλαμε μόνο μπίρα. Τέλος πάντων, βρέθηκε μια γωνιά και για μας σ' ένα μαγαζί που ήταν άδειο όταν κάτσαμε (αλλά μέχρι να φύγουμε είχε γεμίσει) κι απ' ό,τι βλέπαμε, λίγοι ήταν οι θαμώνες που προτιμούσαν μπίρα (για ρακί ούτε λόγος).

Για το σπίτι δεν καταφέραμε να αγοράσουμε μιας και τα μαγαζάκια δεν πουλούσαν (αντιπρότειναν αναψυκτικά ή αριάνι) ενώ σ' ένα σουπερμάρκετ που μπήκαμε πέσαμε στην περίπτωση που δεν πουλούσε λόγω εκλογών. Και παρόλο που η Εφές είναι μια μπίρα με όνομα, παράδοση και διεθνή παρουσία, κι έχει και την ομώνυμη ομάδα μπάσκετ, πρέπει να έχει υποχωρήσει η δόξα της με την τάση για μη κατανάλωση αλκοόλ (μάλλον λόγω επιστροφής στο Κοράνι). Όσο δε για το για το ρακί τους, μόνο σε κάτι διαφημιστικά το βλέπουμε. Δεν πετύχαμε ούτε μια παρέα να απολαμβάνει ένα ρακάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.