20 Οκτωβρίου 2014

Τουρκία: Η παπαλίνα

Η παπαλίνα είναι ένα είδος σαρδέλας. Μικρότερη σε μέγεθος και με πιο μυτερό κεφάλι, είναι πιο νόστιμη απ' τη σαρδέλα, επαληθεύοντας την παλιά παροιμία που λέει πως "τα μικρά είναι νόστιμα, τα μεγάλα χορταστικά". Η περίφημη σαρδέλα Καλλονής στην πραγματικότητα είναι παπαλίνα, προτιμάει τα ζεστά νερά. Παπαλίνα έχει και στον άλλο (κλειστό) κόλπο της Μυτιλήνης, στον κόλπο της Γέρας. Και το καλοκαίρι συνήθως έχει μπόλικη παπαλίνα και στα δικά μας μέρη υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη σαρδέλα και στην παπαλίνα με την τελευταία να είναι λίγο ακριβότερη.

Τα πρωινά, όταν έχει μπόλικο ψάρι, περνάει κι ο ψαρομανάβης και φωνάζει διαφημίζοντας την πραμάτεια του. Μέχρι πέρυσι ήταν κι ένα που φώναζε τραγουδιστά την παπαλίνα του κι εγώ το είχα παρωδήσει τραγουδώντας το σε στυλ μακαρένα:
Έλα παπαλίνα, παπαλίνα, παπαλίνα,
Έλα παπαλίνα, παπαλίνα, παπαλίνα,
Έλα παπαλίνα, παπαλίνα, παπαλίνα,
έι παπαλίνα.

Η λέξη είναι ίδια και στα τούρκικα (και δεν είναι η μοναδική που έχει σχέση με τα ψάρια. Πολλά κοινά έχουμε και όταν θέλαμε ψάρι στην Τουρκία δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να συνεννοηθούμε). Και φτάνοντας στ' Αϊβαλί πήγαμε να φάμε κάνα "Αϊβλίκ τοστού" (τοστ με αλλαντικά ψιλοκομμένα και τουρσί, που μ' αυτό το όνομα κυκλοφορεί και σε άλλα μέρη όπως π.χ. στην Κωνσταντινούπολη). Και στην πόρτα του μαγαζιού διαφημίζει το τι έχει να προσφέρει. Μεταξύ των άλλων και papalina!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.