16 Σεπτεμβρίου 2014

Τουρκία: Κάπνισμα; Απαγορεύεται.

Πολλές φορές, όταν μιλάμε για το κάπνισμα λέμε πως εμείς (οι Έλληνες δηλ.) κι οι Τούρκοι είμαστε θεριακλήδες και πως το κάπνισμα είναι κάτι που δεν το περιορίζουμε εύκολα. Κι όσον αφορά τους Έλληνες πράγματι το τσιγάρο είναι δείγμα μαγκιάς, αλλά και αντίστασης. Του Έλληνος ο τράχηλος, ζυγόν δεν υπομένει. Μπορεί να του κόβουν τα μιστά και να μην αντιδράει, αλλά το τσιγάρο δεν δέχεται να του το κόψουν. Κι όταν προσπαθήσουν κάτι τέτοιο αντιστέκονται όλοι μαζί. Καπνιστές και μη καπνιστές Κι οι μαγαζάτορες από κοντά, γιατί λέει, οι καπνιστές δεν θα πηγαίνουν για καφέ ή φαγητό κλπ αν δεν τους επιτρέπουν να καπνίζουν. Κι έτσι, παρά την ύπαρξη σχετικών απαγορευτικών νόμων, όλοι τους παραβιάζουν.

Στην θεριακλήδικη Τουρκία πάντως το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους έχει κοπεί. Όπου και να πας, όπου και να σταθείς θα δεις πινακίδες πως το κάπνισμα απαγορεύεται. Κι από κάτω έχει και πόσο είναι το πρόστιμο. Γιατί είναι διαφορετικό ανάλογα το μέρος. Δεν ξέρω πώς κανονίζεται και πώς αποφασίζεται. Πάντως όπου και να είδα, το πρόστιμο ήταν κάτω από 100 λίρες (δηλ. κάτω από 30 ευρώ). Αλλά κανένας δεν καπνίζει. Κι όχι μόνο σε κλειστά μέρη. Για παράδειγμα στα βαπόρια δεν επιτρέπεται πουθενά το κάπνισμα.
Στους αρχαιολογικούς χώρους (όπως για παράδειγμα στην Τροία) ισχύει απαγόρευση κι εκεί.
Στα εστιατόρια το ίδιο. Κι όχι μόνο στο κλειστό, αλλά και σ' αυτό που ήταν απλά σκεπαστό. Μόνο στο τελείως ανοιχτό επιτρεπότανε. Και στα ειδικά μαγαζιά για ναργιλέ βεβαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.