08 Σεπτεμβρίου 2014

Τουρκία: Τιμές εισιτηρίων στα καραβάκια

Για να πάω στ' Αϊβαλί (και να ξεκινήσω την εκδρομή μου στην Τουρκία) έβγαλα τα εισιτήρια (είχα και κάποιες περιπέτειες, αλλά ας μην πιάσω τη γκρίνια) μετάβασης και επιστροφής. Κόστος; 10€ το άτομο. 5 να πας και 5 να γυρίσεις. Μόνο. Μαζί με τα δικά μου εισιτήρια, έβγαλα και της Ειρήνης που θα ερχόταν αεροπορικά. Πάλι 10€. Γιατί δεν περίμενα να τα βγάλω απ' την Τουρκία; Γιατί από κει το κόστος είναι 30€. Μα θα ήταν μονή διαδρομή (κι όχι με επιστροφή); Δεν έχει σημασία. Είτε έτσι είτε αλλιώς οι τιμές είναι αυτές. 10 από Μυτιλήνη, 30 από Αϊβαλί είτε για απλή διαδρομή είτε με επιστροφή!!!

Η παράδοση σε χαμηλές τιμές για Αϊβαλί είναι παλιά. Την πρώτη φορά που πήγα, το 2002, το εισιτήριο ήταν 25 - 30 ευρώ. Αργότερα κατέβηκε, μέχρι τα 6€ (και πολλές φορές το χειμώνα είναι πάλι τόσο). Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα έλεγα πως είναι πολιτική της Τουρκίας. Για να πάνε τουρίστες από την Ελλάδα (είτε Έλληνες είτε άλλοι που κάνουν τουρισμό και σκέπτονται να περάσουν κι από απέναντι) οι τιμές (που τις καθορίζουν οι τούρκικες εταιρίες που κρατάνε τη γραμμή) είναι χαμηλές. Αντίθετα, για να φύγουν από την Τουρκία (είτε οι Τούρκοι που θα αφήσουν τα λεφτά τους εκτός χώρας, είτε οι τουρίστες που πήγαν μέχρις εκεί και θα σκεφτούν να δουν και κάτι ακόμα) θα πρέπει να πληρώσουν αδρά.

Το σκεπτικό αυτό στέκει και παραστέκει. Όμως έχω μια μικρή αμφιβολία γιατί απ' την Χίο, μαθαίνω, πως οι τιμές είναι αντίστοιχες μ' αυτές απ' την Τουρκία. 25 - 30€. Δεν ξέρω τι επικρατεί και στα καραβάκια μεταξύ Σάμου - Κουσάντασι ή πιο κάτω ακόμα, στα Δωδεκάνησα. Επίσης, να σημειώσω πως από φέτος έχει μπει στη γραμμή της Μυτιλήνης κι ένα ταχύπλοο που κάνει το μισό χρόνο αλλά η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 20€. Δικαιολογημένο αυτό αφού ο χρόνος είναι χρήμα. Κι αυτή η τιμή όμως είναι απ' τη Μυτιλήνη, πόσο είναι απ' τ' Αϊβαλί, πάλι δεν το ξέρω.

Να αναφέρω και την τιμή για το αυτοκίνητο 50€ από Μυτιλήνη, 65€ από Αϊβαλί. Πάλι μειωμένη η τιμή από Ελλάδα, αν και όχι τόσο μεγάλη η διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.