Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μανιτάρια αλά κρεμ


Τον τελευταίο καιρό έχω γράψει αρκετά για την Τουρκία κι έχω πολλά ακόμα (έχω ανεβάσει πάνω από 200 φωτογραφίες μέχρι στιγμής και τις έχω ταξινομήσει σε καμιά 80αριά αναρτήσεις :) ), αλλά χρειάζεται πότε πότε και καμιά αλλαγή. Έτσι, είπα να κάνω ένα διάλειμμα, ευκαιρία σήμερα να βάλω καμιά συνταγή πάλι, να κάνουμε και κάνα γευστικό ταξίδι :). Και λέω να βάλω ένα μεζεδάκι που έφτιαξα προχθές: μανιτάρια αλά κρεμ. Πολλές φορές τα είχα φάει (ειδικά σε μια πιτσαρία, τα χρόνια εκείνα που έμενα στον Πύργο) και πάντα είχα απορία πώς γίνεται κι είναι έτσι κρεμώδη. Τελικά το μυστικό ήταν το τυρί. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ναι, χρειάζεται και τυρί.

Υλικά

300 γρ μανιτάρια φρέσκα ή 1 κονσέρβα
1 κουταλάκι βούτυρο
100 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ. τυρί τριμμένο
αλάτι
άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβω τα μανιτάρια σε φέτες (εκτός κι αν είναι κομμένα στην κονσέρβα :) ). Τα βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι να πέσουν λίγο. Προσθέτω το βούτυρο και συνεχίζω το τσιγάρισμα. Ρίχνω λίγο αλατάκι και προσθέτω την κρέμα γάλακτος. Την αφήνω να δέσει λίγο, σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το τυρί. Το σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3 σχόλια:

  1. Ό,τι τυρί έχουμε?Μπορεί και φέτα? Γιατί για μας , εδω πανω , αυτό ειναι τυρί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπλογκ δεν μπορεί να κάνει διευκρινήσεις για το ιδιόλεκτο της κάθε περιοχής. Για "σας εκεί πάνω" τυρί είναι η φέτα και κασέρι το όποιο κίτρινο τυρί είτε είναι παρμεζάνα είτε γκούντα. Για τους "άλλους εκεί κάτω" πάει ανάποδα. Δύσκολες ισορροπίες. Έτσι χρησιμοποιείται η "κοινή αθηναϊκή" (χωρίς τους αθηναϊκούς ιδιωματισμούς όμως) :) :) :)

      Επί της ουσίας τώρα: Θες ένα τυρί που να λιώνει αλλά να μην έχει έντονη γεύση και καπελώσει το μανιτάρι. Έτσι τα τύπου εντάμ ή άλλα άγευστα ημίσκληρα που κυκλοφορούν για τοστ είναι μια χαρά. Εγώ έβαλα κασέρι (μπορώ και βρίσκω) και την πάτησα.

      Διαγραφή
  2. Γιατί είναι λογικό το να λες τυρί και να εννοείς ενταμ, και όχι φέτα?

    Όπως επάνω είθισται με τον όρο τυρί να εννοούμε τη φέτα, έτσι και κάτω με τη λέξη τυρί εννοείτε κατά κανόνα ενταμ/γκουντα. Το ίδιο αυθαίρετα είναι και τα δύο.

    Άρα αντί να επιλέγετε την 'κοινή αθηναϊκή', επιλέξτε τη λογική διευκρινιστικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.