31 Αυγούστου 2014

Τοματάκι γλυκό

Το τοματάκι (ή ντοματάκι) είναι ένα ακόμα από τα γλυκά του κουταλιού (μαζί με το κολοκύθι) που τα φτιάχνει συνήθως η θεία Βενετία. Εξίσου ή και περισσότερο μπελαλίδικο, δεν το έχω φτιάξει εγώ, αλλά είναι μια παραδοσιακή συνταγή και καλό είναι να μπει εδώ για να μην χαθεί. Η πρώτη ύλη του είναι τα μακρόστενα μικρά τοματάκια, αυτά που συνήθως τα λέμε πομοντόρια (αν και, πόμο ντ' όρο αναλυτικά ή πομοντόρο, μια λέξη, είναι γενικά η τομάτα στα ιταλικά. Τώρα γιατί μόνο αυτή η ποικιλία κράτησε το όνομα στα ελληνικά, άγνωστο) ή πομιντέρια ή κομιντέρια και κάμποσες ακόμα παραλλαγές.

Υλικά

1 κιλό τοματάκια (ανάλογα το μέγεθος θα είναι γύρω στα 30 κομμάτια)
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές γλυκόζη
3 χαρτάκια βανίλια

Εκτέλεση

Παίρνω τα τοματάκια και τα καθαρίζω απέξω από το φλούδι. Για να το καταφέρω αυτό τα ξύνω με την ανάποδη του μαχαιριού να ξεκολλήσει το φλούδι, το κόβω ελαφρά σ' ένα σημείο και βγάζω τη φλούδα.
Τρυπάω κάθε τοματάκι στο κάτω μέρος μ' ένα καλαμάκι και βγάζω τους σπόρους από μέσα.
Βάζω τα τοματάκια σε ασβεστόνερο για 2 - 3 ώρες μέχρι να σφίξουν. Τα βγάζω, τα ξεπλένω σε μπόλικο νερό (σε 5 - 6 νερά, να καλοξεπλυθεί και να μην μείνει ίχνος ασβεστόνερου μέσα του) το βάζω σ' ένα κατσαρόλι με τη ζάχαρη και τ' αφήνω ένα 24ωρο.
Το βράζω δυο φορές. Παίρνω αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ελαφρά ψημένα και τα βάζω στα τοματάκια από το άνοιγμα. Όταν τελειώσει το βράσιμο προσθέτω τη γλυκόζη και τη βανίλια και ανακατεύω να διαλυθεί καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.