17 Αυγούστου 2014

Τουρκία: Η φωνή του μουεζίνη

Πέντε φορές τη μέρα από τα μεγάφωνα των τζαμιών ακούγεται η φωνή του μουεζίνη που καλεί τους μουσουλμάνους να προσευχηθούν. Μια αχάραγα, κατά τις τεσσερισήμισι το πρωί, μια κατά τις 8(; ), μια στη 1 και, μια στις 5 και, μια στις 8 και μισή το βράδυ και μια λίγο πριν τις 10 (αυτά ισχύουν γι' αυτήν την εποχή μιας και έχει σχέση με το φως του ήλιου, είναι αρκετά πολύπλοκο το σύστημα υπολογισμού των ωρών που υπάρχει και ειδική εφαρμογή για να βρίσκει ο "καλός" μουσουλμάνος τις ώρες που πρέπει να προσεύχεται). Κι επειδή η προσευχή αυτή ακούγεται απ' τα μεγάφωνα των μιναρέδων, ακούγεται σ' όλη την πόλη (την όποια πόλη).

Η ιερότερη προσευχή είναι το μεσημέρι της Παρασκευής. Τότε πολλά μαγαζιά κλείνουν εκείνη την ώρα (κάποια και τις άλλες) σκεπάζοντας τα εμπορεύματα ή απλά βάζοντας ένα σκουπόξυλο στην είσοδο! Κι οι πιστοί προσεύχονται όπου βρίσκονται ή μαζεύονται πολλοί μαζί για κοινή προσευχή.
Πάντως, αν δεν είσαι φανατικός οπαδός μιας άλλης θρησκείας και συγχρόνως αν δεν μένεις μόνιμα σε μουσουλμανικό μέρος, η σχετική διαδικασία έχει και τη χάρη της. Ειδικά όταν δυο μουεζίνηδες από διπλανά τζαμιά ψέλνουν πρίμο σεκόντο.

Επί του πιεστηρίου:

Την τελευταία μέρα που ήμασταν στην Τουρκία είπα να βάλω και τούρκικη τηλεόραση. Γενικά, δεν το συνήθιζα, προτιμούσα ν' ακούω ιντερνετικά ελληνικό ραδιόφωνο. Αλλά κάνα δυο φορές είπα να δω τι δείχνουν τα τούρκικα κανάλια. Και πέφτω πάνω σε μια διαφήμιση ("τηλεπώληση" τη λέμε τώρα) που διαφήμιζε μια συσκευή που έλεγε την προσευχή. Σε μπλε και κόκκινο χρώμα και με δώρο χαλάκι σε 4 σχέδια (για να προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι γονατίζουν σε ειδικό χαλί). Από 99 μόνο 69 λίρες στην αρχή και 59 μετά (εκτός κι αν ήταν από άλλη εταιρία. Και κράταγε ώρα η πώληση επαναλαμβάνοντας το ίδιο βίντεο πολλές φορές. Το κακό (για μένα) ήταν πως έδειχνε (και) μικρά παιδιά που προσεύχονταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.