03 Αυγούστου 2014

Ασβεστόνερο

Το ασβεστόνερο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο όταν φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού (έστω κι αν τρώγονται με πιρούνι, για έναν περίεργο λόγο πάλι του κουταλιού λέγονται). Τι είναι όμως αυτό το ασβεστόνερο; Είναι νερό που παίρνουμε από τον ασβέστη, όπως λέει και το όνομά του. Βέβαια, το ασβεστόνερο ΔΕΝ πρέπει να έχει υπόλοιπα ασβέστη. Θα περιγράψω λοιπόν το πώς το παίρνω.


Για να πάρω ασβεστόνερο χρειάζομαι ασβεστοπολτό. Υπάρχουν δυο τρόποι να βρω: ο ένας είναι να τον φτιάξω εγώ, σβήνοντας ασβέστη. Να πάρω δηλ. ασβέστη (που είναι κομμάτι σαν πέτρα) και να του ρίξω νερό. Όχι πολύ, ίσα που να μετατραπεί σε πολτό. Η διαδικασία θέλει προσοχή γιατί το νερό αρχίζει και "βράζει" μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Ανακατεύω όταν σταματήσει το "βράσιμο" και τον αφήνω κάνα δυο μέρες να ολοκληρωθεί πλήρως η (χημική) αντίδραση μετατροπής του ανθρακικού ασβεστίου σε υδροξείδιο του ασβεστίου (γιατί αυτό ακριβώς γίνεται). Μια διαδικασία που δεν την συνιστώ :)

Η άλλη και πιο εύκολη περίπτωση είναι να αγοράσω έτοιμο ασβεστοπολτό. Πουλιέται σε σακουλάκια σε οποιαδήποτε μάντρα οικοδομών. Δεν χρειάζομαι και μεγάλη ποσότητα. Κάνα κιλό είν' αρκετό.

Παίρνω τον ασβεστοπολτό, του ρίχνω 2 - 3 λίτρα νερό, ανακατεύω και το αφήνω κάνα δυο μέρες να ηρεμήσει. Παίρνω το πάνω μέρος, το νεράκι σκέτο. Πρέπει να είναι διάφανο, με ένα τόνο προς το πράσινο. Είναι το ασβεστόνερο που χρειάζομαι.

2 σχόλια:

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.