13 Αυγούστου 2014

Αλκοόλ και εκλογές

Τα παλιά χρόνια θυμάμαι, την προηγούμενη μέρα απ' τις εκλογές, απαγορευόταν να σερβίρεται αλκοόλ στα μαγαζιά. Έτσι οι μερακλήδες ήταν υποχρεωμένοι να στερούνται το ρακάκι τους εκείνη τη μέρα. Δεν θυμάμαι τι γινόταν τη μέρα των εκλογών, ενώ δεν ξέρω τι συνέβαινε ως προς την πώληση αλκοολούχων από μαγαζιά. Είτε γιατί ήμουνα πολύ μικρός είτε γιατί δεν υπήρχα πρόβλημα τέτοιο. Γιατί θυμάμαι τα σχόλια που έλεγαν πως και τι έγινε που δεν σερβίρουν τα καφενεία (γιατί στο καφενείο τα πίνανε τότε - αλλά και σήμερα στο χωριό, το ίδιο γίνεται) αφού ο καθένας θα μπορούσε να πιει στο σπίτι του. Όλ' αυτά σίγουρα προχουντικά αλλά και στις πρώτες (ή και στις δεύτερες; δεν είμαι σίγουρος) εκλογές μετεκλογικά. Μετά,κάποια στιγμή αυτό σταμάτησε.

Πού τα θυμήθηκα όλ' αυτά; Γιατί στην Τουρκία, που το κισμέτ μου έγραφε να βρίσκομαι τη μέρα της επανεκλογής του Ερντογάν στην προεδρία της, η αντίστοιχη απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει! Όχι για την προηγούμενη αλλά για τη μέρα των εκλογών. Έτσι, στο εστιατόριο που φάγαμε και παραγγείλαμε μπίρα αυτή ήρθε σε ποτηράκια του τσαγιού αλλά χάρτινα (στα κανονικά, τα γυάλινα, θα φαινότανε τι είχε μέσα)!Κι όχι μόνο αυτό. Σε σουπερμάρκετ που μπήκαμε είχαν σκεπάσει τα ράφια με τα αλκοολούχα ποτά. Λόγω εκλογών απαγορευόταν να πουλάνε και αυτού του είδους τα μαγαζιά :)

Πάντως, μιας και το 'φερε η κουβέντα, το να σε σερβίρουν αλκοολούχο ποτό, ακόμα και μπίρα, έχει γίνει πολύ δύσκολο. Τα περισσότερα μαγαζιά το έχουν κόψει. Μόνο στα τουριστικά έχεις ελπίδες (και σε ανεβασμένες τιμές, π.χ. μια μπίρα 10 - 12 λίρες δηλ. 3 - 4€, ποσό ψιλό για τα δεδομένα της Τουρκίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.