30 Ιουλίου 2014

Γίδα βραστή με τομάτες

Το συγκεκριμένο φαγητό προέκυψε απρόοπτα. Δεν είν' απ' αυτά που συνηθίζω. Πολλές φορές ακούω για γίδα βραστή, αλλά δεν είν' απ' τα κρεατικά που μ' ενθουσιάζουν. Άρα δεν το φτιάχνω. Για μαγειρευτά χρησιμοποιώ το μοσχάρι, για ψητά το χοιρινό. Από τα "ψιλά" ζώα (γιδοπρόβατα δηλ.) μόνο τα μικρά, αρνιά ή κατσίκια κομμένα σε παϊδάκια ή ολόκληρα όπως είναι στο φούρνο (ή στη σούβλα βεβαίως). Και στο χωριό σπάνια γίνονται. Αλλά μια ξαδέρφη μου φίλεψε τη μάνα μου μ' ένα κομμάτι από γίδα που είχε σφάξει. Έμεινε για καιρό στην κατάψυξη περιμένοντας τον κατάλληλο καιρό. Κι αυτός ήρθε προχθές. Μαζί με μπόλικες φρέσκες τομάτες, από τον κήπο της ίδιας ξαδέρφης. Και βγήκε ένα καταπληκτικό φαγητό, όλο τοπικής παραγωγής.

Υλικά

1 κιλό γίδα (ή προβατίνα)
1,5 κιλό φρέσκες ώριμες τομάτες
2 κουταλιές βούτυρο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω το κρέας. Αν έχει πολύ λίπος το αφαιρώ. Τ' αφήνω να στραγγίξει. Πλένω τις τομάτες, τις καθαρίζω από τη φλούδα και τα (πολλά) σπόρια και τις αλέθω στο μούλτι. Βάζω το βούτυρο να κάψει και τσιγαρίζω το κρέας. Το σβήνω με το κρασί, προσθέτω τις τομάτες, ρίχνω τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και τ' αφήνω να βράσουν στη χύτρα για 25 λεπτά.
Ανοίγω τη χύτρα και βράζω για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να στεγνώσουν τα πολλά νερά (που σίγουρα θα έχει!)

Συνοδεύεται υπέροχα από πατάτες τηγανητές ή πουρέ (όπως στην περίπτωσή μου) αλλά και με ρύζι. Επίσης μπορεί να γίνει και τουρλού, να προσθέσω δηλ. στο βράσιμο μελιτζάνες, κολοκύθια κλπ αλλά αυτό είναι άλλο φαγητό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.