08 Ιουλίου 2014

Αυτόματοι πωλητές βενζίνας

Το να βάλεις βενζίνα σε αυτόματο πωλητή στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι δύσκολο, αν και, αυτό συνήθως γίνεται τις νύκτες όταν φεύγουν οι υπάλληλοι. Γιατί δεν είναι συνηθισμένο να βάζει κανείς βενζίνα σελφ σέρβις αλλά να εξυπηρετείται από υπαλλήλους κάτι που δεν συνάντησα στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης (ενώ είναι σύνηθες σε άλλες βαλκανικές χώρες - κάθε τόπος και τα χούγια του). Πέτυχα, λοιπόν, και αυτόματους πωλητές που δούλευαν παράλληλα με τις κλασσικές αντλίες. Το θέμα είναι πως οι αυτόματοι πωλητές στην Ελλάδα λειτουργούν με μετρητά και μόνο ενώ σε άλλες χώρες που πέτυχα δέχονται και (ή μόνο) κάρτες. Όμως δεν είναι σίγουρο πως όποιος έχει κάρτα θα εξυπηρετηθεί γιατί κάποιες φορές είναι δεκτές μόνο χρεωστικές ή μόνο της ίδιας χώρας.

Η μεγάλη έκπληξη μου ήρθε πέρυσι τέτοιες μέρες που επέστρεφα από ένα μεγάλο (15 ημερών) τουρ στην Ευρώπη. Όπως έγραφα και παλιότερα, όταν ταξιδεύεις ανάμεσα σε διάφορες χώρες, πρέπει να ξέρεις τις τιμές που έχουν τα καύσιμα σε κάθε μια γιατί το μεγαλύτερο μέρος της τιμής είναι οι φόροι κι έτσι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις. Κάποτε π.χ. φουλάραμε πριν εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, τώρα φροντίζουμε να γεμίσουμε πριν μπούμε (αν και, με την Ιταλία η διαφορές είναι ασήμαντες). Το Λουξεμβουργο έχει τη φτηνότερη βενζίνα στην Ευρώπη (που γνώρισα) και έπεται η Αυστρία με τη Σερβία να απέχει οριακά. Έτσι καθώς έχουμε φύγει από το Μόναχο λέμε να βάλουμε στην Αυστρία βενζίνα. Αλλά όχι πάνω στον κεντρικό δρόμο, να την κάνουμε σε κάνα χωριό (10 - 15 - 20 λεπτά διαφορά στο λίτρο). Πάμε σ' ένα χωριουδάκι και το πρώτο βενζινάδικο είναι κλειστό λόγω μεσημεριού. (Άλλη παρένθεση: παρά τα όσα λέγονται για τη μεσημεριανή σιέστα των μεσογειακών λαών, διακοπή σε υπηρεσίες υπάρχει σε πάρα πολλά μέρη, αλλά όχι για ξεκούρασμα, απλά να φάνε σαν άνθρωποι, ένα στοιχειώδες δικαίωμα δηλ. :) ). Τι να κάνουμε, πάμε στο επόμενο (στην άλλη άκρη του χωριού) και πέφτουμε σε αυτόματο. Βάζω την κάρτα και ιδού η πρώτη έκπληξη (που εγώ δεν το πήρα χαμπάρι με το πρώτο). Το μηχανάκι έχει αναγνωρίσει πως η κάρτα είν' ελληνική και μου βγάζει μηνύματα στα ελληνικά! "Παρακαλώ επιλέξτε προϊόν"
Συνεχίζουμε: "Παρακαλώ επιλέξτε το ανώτατο ποσό". Εδώ την πάτησα. Δεν το διάβασα καλά, πως είναι το ανώτατο ποσό και έτσι έκανα τη διαδικασία δυο τρεις φορές! Και που να ήταν στα γερμανικά...
Να πληκτρολογήσω και το πιν
Ερώτηση για απόδειξη (δεν τις έχουν θεοποιήσει εκεί).
Να βγει η κάρτα, να μην την ξεχάσουμε μέσα...
και έτοιμοι να ξεκινήσει η διαδικασία
Επί τω έργω. Εγώ βάζω και το μηχανάκι ελέγχει :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.