26 Ιουνίου 2014

Τσουρέκι

Και μιας και αρχίσαμε τα του αρτοπαρασκευαστή, άντε να συνεχίσω και με τα υπόλοιπα που έχω. Εδώ μια συνταγή για τσουρέκι. Είναι από τη Μαίρη. Που το έφτιαχνε (ειδικά το καλοκαίρι, για απογευματινό στην παραλία) και μας άρεσε. Κι επειδή όσες συνταγές είχαμε δοκιμάσει για τσουρέκι δεν τα είχαμε καταφέρει, της ζητήσαμε τη δική της. Μας την δίνει, τη φτιάχνουμε και το αποτέλεσμα, αποτυχία για άλλη μια φορά. Επειδή δεν το δεχότανε (η μόνη άλλη πιθανότητα ήταν να μην πήγαινε καλά η δική μας μηχανή) ήρθε στο σπίτι και έβαλε τα υλικά με τα χεράκια της. Όλα μπροστά μας. Δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα το διαφορετικό. Και το τσουρέκι έγινε υπέροχο. Χαρούμενοι μετά από μερικές μέρες επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Αποτυχία και πάλι. Ε, το παρατήσαμε το θέμα και, μέχρι φέτος που φτιάξαμε τα πασχαλινά μας τσουρέκια, δεν το ξαναδοκιμάσαμε. Μάλλον ήρθε ο καιρός για μια δοκιμή ακόμα.

Υλικά

3 ποτήρια αλεύρι
140 γρ. ζάχαρη (½ ποτήρι)
½ κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
1 κουταλάκι μαχλέπι
2 αυγά
140 ml (¾ ποτήρι) γάλα
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 κουταλιές μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή)
ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Πρόγραμμα 3, βάρος 1000γρ. Βράζω σε μισό φλιτζανάκι νερό το μαχλέπι (αν δεν είναι τριμμένο). Βάζω τα υλικά μέσα στο μπολ. Τα δουλεύω στο πρόγραμμα 1 μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μπάλα (5 – 10 λεπτά). Σταματάω τη μηχανή, βάζω το πρόγραμμα 3 και το αφήνω από κει και πέρα κανονικά. Αν θέλω, μετά 1 ώρα ρίχνω και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα σε λεπτές φέτες (φιλαρισμένα) ή σουσάμι.

2 σχόλια:

  1. καλησπερα σας .Δηλαδη αυτη τη φορα το κανατε και βγηκε καλο ; Για να πω μπραβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βέβαια :( Αλλά αφού πετύχαμε τα πασχαλινά, λέω να ξανακάνω μια δοκιμή κάποια στιγμή (οπότε και θα βάλω και φωτογραφία).

      Διαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.