17 Μαΐου 2014

Τρουφάκια (Κικής)

Φωτογραφία στο μέλλον

Τα τρουφάκια ήταν κάποτε στη μόδα. Θυμάμαι τα πρωτοδοκίμασα όταν ήμουν στο Διδυμότειχο. Τα είχε φέρει η Κική. Μ' άρεσαν και πήρα τη συνταγή. Την ίδια εποχή με κερνάει κι η Κατερίνα που ήταν παρόμοια αλλά διαφορετικά. Πήρα κι αυτή τη συνταγή (θα τη βάλω κι αυτή στο μέλλον). Και σε λίγο καιρό ακόμα μία :) Κάποτε τα έφτιαχνα ταχτικά, αλλά τώρα τελευταία είχα πολύ καιρό να φτιάξω κάτι τέτοιο. Είναι ένα γλυκό για να κεράσεις πολλούς (ανάλογα και με το μέγεθος μπορούν να βγουν και 50 κομμάτια). Τα είχα σχεδόν ξεχάσει και μου τα θύμισαν οι μαθητές μου. Δεν θυμάμαι αν έχω γράψει πως στο σχολείο στα πλαίσια του μαθήματος του πρότζεκτ φτιάχνουμε διάφορα φαγητά και τα συνδυάζουμε με γενικότερες σχετικές γνώσεις. Το πρόγραμμα τελειώνει με το τέλος της χρονιάς κι οι μαθητές μου μου πρότειναν να φτιάξουμε τρουφάκια για να κεράσουμε τους υπόλοιπους στα πλαίσια της παρουσίασης της δουλειάς μας! Κι έτσι τα ανέσυρα στην επιφάνεια ξανά!

Το συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται να ετοιμαστεί τη μια μέρα και να φτιαχτεί την επόμενη (ή έστω το απόγεμα της ίδιας). Γιατί πρέπει τα υλικά που θα μπουν στη φωτιά να κρυώσουν τόσο ώστε να τοποθετηθούν στο ψυγείο στο οποίο και να μείνουν μερικές ώρες για να σφίξουν. Ένα κόλπο για να συντομευθεί ο χρόνος είναι να βάλεις το κατσαρόλι σε κρύο νερό που να αλλαχτεί ενδιάμεσα.
Αξιώθηκα να βάλω και φωτογραφία. Σ' αυτήν φαίνονται μερικά τυλιγμένα σε φυλλαρισμένα αμύγδαλα αντί για τρούφα. Έμπνευση της στιγμής. Επίσης, το είδος της τρούφας, είναι κι αυτό θέμα επιλογής. Άλλος θέλει γάλακτος κι άλλος τη θέλει πικρή (μπίτερ). Γούστα είν' αυτά.

Υλικά

1 ποτήρι γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
5 κουταλιές κακάο
250 γρ. μαργαρίνη
200 γρ κουβερτούρα
2 πακέτα μπισκότα τύπου "πτι μπερ" (500 γρ. περίπου)
2 αυγά
1 ποτήρι καρύδι τριμμένο
1 ποτηράκι κονιάκ
2 σακουλάκια τρούφα σοκολάτα
χαρτάκια - φόρμες

Εκτέλεση

Βάζω το γάλα με τη ζάχαρη και το κακάο στη φωτιά. Όταν κάψει, χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω τη μαργαρίνη και τις κουβερτούρες σε κομμάτια μέχρι να λιώσουν. Το τραβάω από τη φωτιά και τ’ αφήνω να κρυώσει λίγο. Ρίχνω τα αυγά και τ’ ανακατεύω. Προσθέτω τα μπισκότα τριμμένα και τα καρύδια σε (μικρά) κομμάτια. Αφού κρυώσουν καλά, βάζω το μείγμα στο ψυγείο και τ’ αφήνω αρκετές ώρες να σφίξει. Παίρνω λίγο απ' το μείγμα και το πλάθω σε μπαλάκια. Τυλίγω κάθε μπαλάκι στην τρούφα και το βάζω σε χαρτάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.