27 Μαΐου 2014

Φάβα (Σαντορίνης)

Όταν λέγαμε στο χωριό μου φάβα, ήταν κουκιά καθαρισμένα. Τη φάβα την κανονική την πρωτοέφαγα όταν πήγα στη Σαντορίνη και έτσι την ονομάζω Σαντορίνης για να ξεχωρίζει πέρα απ' το ότι η Σαντορίνη είναι αυτή που βγάζει την καλύτερη φάβα στην Ελλάδα (αν και στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές που είναι εισαγωγής). Και στην κλασσική ελληνική ταινία "Έξω οι κλέφτες" ο δασκαλάκος Μακρής περηφανεύεται πως του έφεραν "όσπριο πολυτελείας, φάβα Σαντορίνης"! (στο 10:56 στο βίντεο)/
Η φάβα είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό, που κάποτε στήριζε την ελληνική πείνα ενώ σήμερα συνήθως την προτιμάμε για μεζέ, για συμπλήρωμα! Τα 500 γρ είναι πολλά, η ποσότητα προσαρμόζεται αναλόγως.
Στη φωτογραφία κρεμμύδι δεν έχει, είχαν τελειώσει και ξέχασα να πάρω, αλλά αυτό δεν με πτόησε, μια χαρά έγινε και σκέτη: )

Υλικά

500 γρ. φάβα
1 μέτριο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένω τη φάβα σε τρυπητό και την αφήνω 3 – 4 ώρες να φουσκώσει.
Πετάω το νερό αυτό και προσθέτω τόσο όσο να τη σκεπάζει.
Την βάζω στη φωτιά και αφαιρώ τον αφρό. Προσθέτω το κρεμμύδι κομμένο στα 4.
Την αφήνω να βράσει μέχρι να γίνει πηχτός πολτός ανακατεύοντας ταχτικά με προσοχή γιατί όταν κοντεύει να βράσει πετάει. (Αν θέλω την περνάμε και από μύλο λαχανικών για να γίνει λεία). Μια άλλη ιδέα είναι να τη βάλω για 7' στη χύτρα ταχύτητας να βράσει και μετά να την συνεχίσω ανοιχτή για να γίνει πολτός.
Προσθέτω το λάδι, το χυμό του λεμονιού, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγο αλάτι.
Σερβίρεται γαρνιρισμένη με φύλλα μαϊντανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.