13 Απριλίου 2014

Βάφλες

Τις βάφλες τις είχα ακουστά από παλιά, αλλά δεν τις ήξερα πώς ακριβώς ήταν. Κάποια στιγμή μάλιστα είχαμε πάρει και μια συσκευή που φτιάχνει βάφλες (βαφλιέρα) που όμως δεν μας άρεσε (και κάποια στιγμή τη χαρίσαμε). Κι αυτό γιατί έβγαζε βάφλες λεπτές που γίνονταν πολύ στεγνές. Σαν μπισκότα συνοδευτικά σε παγωτό. Γιατί και κάποια χωνάκια του παγωτού είναι είδος βάφλας. Αλλά εγώ είχα στο νου μου βάφλες φουσκωτές κι αφράτες. Δεν ξέρω πού τις είχα δει και τις σκεφτόμουνα τέτοιες. Μέχρι που πήγαμε στις Βρυξέλλες!

Στις Βρυξέλλες οι βάφλες είναι κάτι σαν εθνικό φαγητό (όχι το μόνο! και τις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα τις διεκδικούν οι Βέλγοι απ' τους Γάλλους!). Μπορεί να τις είχα δει απ' τα πρώτα μου ταξίδια εκεί (έχω πάει κάμποσες φορές, για επίσκεψη σε συγγενείς). Αλλά τις πρωτοδοκίμασα το 2008. Τις πουλάνε παντού. Είτε σε πάγκους (όπως τα κάστανα σε μας) είτε σε μαγαζιά. Πάντως, τις μακράν καλύτερες τις έφαγα στο Λεωνίδα, απέναντι ακριβώς από το Μάνεκεν Πις. Και μόνο με 1€ (το 2011) όταν σε πάγκους τις είχαν μπορεί 1,50 μπορεί και παραπάνω

Αυτή τη βδομάδα το Λιντλ έφερε καινούριες βαφλιέρες, αυτή τη φορά όμως απ' αυτές που φτιάχνουν (και) βέλγικες βάφλες. Πήρα μια και χτες τη δοκίμασα με τη συνταγή που είχε το συνοδευτικό φυλλάδιο. Βγήκαν μια χαρά κι είπα να τις παρουσιάσω κι εδώ αν και, έχω κι αρκετές άλλες συνταγές που θα τις δοκιμάσω τις επόμενες φορές οπότε θα παρουσιάσω όποια βρω καλύτερη.

Υλικά (για 8 βάφλες)

125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 αυγά
230 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
200 ml γάλα

Εκτέλεση

Χτυπάω καλά τα αυγά στο μίξερ . Προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύω όλα μαζί.
Προσθέτω το βούτυρο ή τη μαργαρίνη λιωμένο.
Αναμιγνύω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και ανακατεύοντας διαρκώς, προσθέτω το γάλα και το αλεύρι εναλλάξ.
Δουλεύω το μείγμα στη μέγιστη ταχύτητα με το μίξερ, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία ζύμη.
Βάζω τη βαφλιέρα στην πρίζα και περιμένω μέχρι να κάψει οπότε και ρίχνω με μια κουτάλα αρκετό μείγμα σε κάθε θήκη για βάφλες που τις ψήνω για 8 λεπτά περίπου. Βγάζω τις πρώτες και επαναλαμβάνω τη διαδικασία.

Τρώγονται σκέτες ή τις συνοδεύω με λιωμένη σοκολάτα (εμένα μ' αρέσει η κουβερτούρα), ή μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού ή ζάχαρη άχνη. Από πάνω μπορεί να μπει και μια μπάλα παγωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.