14 Μαρτίου 2014

Μπράουνις

Το μπράουνις δεν το ήξερα. Ίσως το είχα ακουστά από την Ειρήνη, αλλά δεν το πρότεινε να το φτιάξουμε κι έτσι δεν το είχα υπόψη μου. Στο σχολείο μου φέτος έχω αναλάβει μεταξύ άλλων το μάθημα του πρότζεκτ και αυτό το τετράμηνο σκέφτηκα πως θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς μπαίνει το φαγητό στη ζωή μας. Σε κάθε μάθημα (που γίνεται δίωρο μαζεμένο) φτιάχνουμε ένα φαγητό (ή γλυκό) και το τρώμε. Αυτό που θέλουμε, είναι να βγαίνει σε μια ώρα και κάτι από τη στιγμή που θα μπούμε στην αίθουσα (και οι μαθητές έρχονται και νωρίτερα) μέχρι την  στιγμή που θα το καταναλώσουμε. Στα πλαίσια αυτά η Νάγια πρότεινε να φτιάξουμε μπράουνις και μας έφερε τη συνταγή. Την τροποποίησα και την παρουσιάζω εδώ.

Υλικά

4 αυγά
200 γρ αλεύρι
350 γρ ζάχαρη
200 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

Αρχικά λιώνω το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ενώ τα έχω αυτά στο κατσαρόλι για να λιώσουν ανακατεύω με το μίξερ σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη προσθέτω το βούτυρο με τη σοκολάτα που έχουνε λιώσει, τα ανακατεύω πάλι (με κουτάλα πια) και στο τέλος ρίχνω σιγά - σιγά το αλεύρι. Αφού τα ανακατέψω όλα μαζί, βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (περίπου 20 * 30)  και το ψήνω για 25 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Παρατηρήσεις

  • Μπορώ αντί να βουτυρώσω το ταψί να το στρώσω με λαδόκολλα
  • Απ' την άλλη μπορώ να πασπαλίσω με ζάχαρη το (βουτυρωμένο) ταψί για να γίνει πιο τραγανό
  • Το μπράουνις πρέπει να είναι λεπτό. Δεν φουσκώνει, αλλά και όταν το απλώνω στο ταψί δεν πρέπει να έχει ύψος 
  • Το εσωτερικό του μένει μαλακό (αλλά δεν πρέπει να κολλάει στο τεστ της βελόνας:) )
  • Αν κοσκινίσω το αλεύρι, θα γίνει πιο αφράτο
  • Ταιριάζει υπέροχα με παγωτό
  • Αν το θέλω ζεστό την επόμενη μέρα, το ζεσταίνω για λίγο, ώστε να μαλακώσει

3 σχόλια:

  1. Καλά , πολύ προχωρημένο το σχολειό σας! Σε ποιόν χώρο γίνεται η προετοιμασία και που το ψήσιμο?
    Δώσε ιδέες και μενού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να δουλέψουμε χρησιμοποιούμε τον δικό σας χώρο, το φυσικείο (ή χημείο, διαλέγετε αναλόγως :) ) που έχει νεροχύτες και πρίζες. Εργαλεία κουζίνας (από μάτι μέχρι φούρνο, από κατσαρόλια ή κουτάλια μέχρι μαχαίρια και ζυγαριές) έφερα από το σπίτι μου - με τόσα σπίτια παράλληλα που διατηρούσα τόσες φορές, έχω μπόλικο εξοπλισμό.

      Τι φτιάχνουμε; ανάλογα τις προτάσεις των παιδιών. Το θέμα είναι "Η τροφή ως πολιτισμική συνιστώσα" και μέσα στο πλαίσιο αυτό φτιάχνουμε φαγητά από διάφορα μέρη της Ελλάδας ή του κόσμου. Εκτός απ' τα μπράουνις που φτιάχτηκαν με συνταγή που δεν είχα, οι υπόλοιπες έχουν δημοσιευτεί ήδη εδώ.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.