06 Μαρτίου 2014

Αλευρόπιτα

Άλλη μια συνταγή "κλεμμένη" από τις εκπομπές του Μαμαλάκη. Την είδαμε, μας άρεσε και ψάχναμε για να την ξαναδούμε. Ένα στοιχείο που άρεσε ιδιαίτερα ήταν η απλότητά της. Και κουβεντιάζοντας αργότερα με τον Χρήστο μας λέει: "καλά, ήσασταν στα Γιάννενα, πηγαίνατε στο Μονοδέντρι και δεν δοκιμάσατε Κικιτσόπιτα"! Γιατί η αλευρόπιτα είναι συνηθισμένη στους Ηπειρώτες (μανούλες στις πίτες γενικά, αλλά και σε ό,τι έχει σχέση με ζύμες:) ) αλλά ειδικά αυτή που φτιάχνει η Κικίτσα στο Μονοδέντρι είχε μεγάλη φήμη από εκείνα τα χρόνια που εμείς ήμασταν φοιτητές (τέλη της δεκαετίας του '70, αρχές του '80). Η πλάκα είναι που στο βίντεο, ρωτάει ο Μαμαλάκης την κυρία Κικίτσα: "Το αλεύρι το μετράς;" "Βεβαίως" του απαντάει. "Μία, δύο, τρεις" και μετράει τρεις χούφτες αλεύρι 😀

Υλικά

200 γρ. αλεύρι
2 αυγά
1 ποτήρι νερό (ή γάλα ή ανάμικτο)
λίγο αλάτι
200 γρ. φέτα
λίγο βούτυρο

Εκτέλεση

Ανακατεύω γάλα ή/και νερό με το αλεύρι και προσθέτω τα αυγά μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Ρίχνω το χυλό αυτόν σε ένα βουτυρωμένο ταψί (δεν πρέπει να έχει ύψος πάνω από μισό εκατοστό). Σκορπίζω από πάνω κομματάκια βούτυρο και τη φέτα θρυμματισμένη. Ψήνω στο φούρνο για μισή περίπου ώρα.

Άλλη ιδέα (Νιόβη)

Λαδώνω το ταψί αρκετά, αλλά να μη "κολυμπάει" κιόλας. Βάζω το ταψί με το λάδι στο φούρνο να ζεσταθεί καλά, να κάψει. Ρίχνω το χυλό, από πάνω το τριμμένο τυρί και το ψήνω. Καθόλου βούτυρο. Αν το ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας γίνεται εξαιρετική.

1 σχόλιο:

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.