12 Φεβρουαρίου 2014

Ντάκος (κρητικός)

Ένας ακόμα μεζές. Κλασσικός κρητικός που όμως σερβίρεται κι από μη κρητικούς (όπως εγώ). Καταπληκτικός μεζές για τα ρακιά. Κι όχι μόνο. Εγώ το έχω και για βραδινό. Βέβαια, υπάρχει ένα προβληματάκι: είναι μάλλον καλοκαιρινό φαγητό, όταν υπάρχει φρέσκια, σωστή ντομάτα. Θα μου πει κανείς πως ντομάτα υπάρχει όλον το χρόνο. Αναμφίβολα. Αλλά άλλη η ντομάτα του θερμοκηπίου κι άλλο η ζουμερή καλοκαιρινή υπαίθρια ντοματούλα που θα βρέξει το παξιμάδι με το ζουμάκι της και δεν θα χρειαστεί καθόλου νερό. Ντάκο έχω φάει με πολλούς τρόπους. Π.χ. για πιο εντυπωσιακό, η κριθαροκουλούρα να είναι σερβιρισμένη πάνω σε μαρουλόφυλλο. Ή αντί για κριθαροκουλούρα μικρά ντακάκια ή κρίθινα παξιμαδάκια - μπουκιές. Με τα υλικά από πάνω τριμμένα στον τρίφτη (που προτιμώ) ή κομμένα σε κυβάκια. Και με δυο φύλλα δυόσμο για χρώμα.

Υλικά

παξιμάδια κρίθινα (συνήθως κουλούρες)
ντομάτα φρέσκια
ελαιόλαδο
μυζήθρα φρέσκια ή φέτα ή ανθότυρο
δυόσμος ψιλοκομμένος ή ρίγανη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
προαιρετικά μια σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Ραντίζω τους ντάκους (τα παξιμάδια) με ελάχιστο νερό (προσοχή: πραγματικά ελάχιστο, έως καθόλου) και στη συνέχεια τους ρίχνω όσο λάδι θέλω. Ψιλοκόβω σε κύβους ή τρίβω στον τρίφτη την τομάτα και καλύπτω την πάνω πλευρά των παξιμαδιών. Αλατίζω και προσθέτω τριμμένο το τυρί και τη ρίγανη. Τρίβω και λίγο πιπέρι.
Αν μ' αρέσει η γεύση του σκόρδου μπορώ να τρίψω την επιφάνεια των παξιμαδιών με μια σκελίδα σκόρδο πριν τους ραντίσω με το νερό.

Ιδέα

Μια παραλλαγή του ντάκου: αντί να μπει από κάτω το παξιμάδι, κόβεται η ντομάτα σε κύβους και ανακατεύεται η φέτα (σε κύβους κι αυτή) και το παξιμάδι (κρίθινο πάντα - όχι απαραίτητα ντάκος) σε κομμάτια. Όρεξη να υπάρχει και φαντασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.