07 Ιανουαρίου 2014

Ζβίμπελκούχεν (Zwiebelkuchen)

Ακόμα ένα γερμανικό φαγητό σήμερα. Κι αυτό υπήρχε στο παλιό το μπλογκ, είναι το τελευταίο, εκεί δεν είχε συνήθως συνταγές αλλά το τι συμβαίνει στη Γερμανία. Αλλά αφενός για να τα μαζέψω όλα εδώ, αφετέρου λόγω της ημέρας, γιορτάζω σήμερα, άρα να τη βγάλω με κάτι εύκολο. Το ζβίμπελκούχεν (Zwiebelkuchen), λοιπόν, είναι μια τάρτα κρεμμυδιών (Zwiebel - ζβίμπελ στα γερμανικά είναι το κρεμμύδι). Αν και ανήκει στα αρμυρά και έχουμε συνηθίσει τη λέξη τάρτα για γλυκά, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Το δοκίμασα κάποιες φορές, μ' άρεσε, έψαξα για συνταγή και βρήκα αρκετές, αλλά στην πραγματοποίηση έκανα μια σύνθεση με βάση και τις δικές μου εμπειρίες (και γούστα). Δοκιμάστε το κι εσείς.

Υλικά

Για τη βάση

150 γρ. βούτυρο
300 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
1 αυγό
1/3 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύδι

Για τη γέμιση

800 γρ. κρεμμύδια
200 γρ. μπέικον καπνιστό
μανιτάρια προαιρετικά
1 φλιτζάνι ξινή κρέμα + ½ φλιτζάνι γλυκιά κρέμα ή αντίστοιχη ποσότητα γιαούρτι
2 αυγά
150 γρ. τυρί τριμμένο (γκούντα ή μοτσαρέλα)
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μοσχοκάρυδο ή κίμινο

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα κόβω σε ροδέλες, τα αλατίζω και τ' αφήνω στην άκρη.
Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, τα ζυμώνω καλά, απλώνω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί 30 εκατοστών και τη συμπιέζω πολύ καλά έτσι ώστε στην άκρη να φτιαχτεί ένα λεπτό και ψηλό χείλος (όπως σε τάρτα). Βάζω τη βάση στο ψυγείο για μισή ώρα.
Κόβω το μπέικον σε κυβάκια, το τηγανίζω σε ένα μεγάλο τηγάνι και το βγάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω τώρα τα κρεμμύδια στο τηγάνι, ενδεχομένως με ένα κομμάτι βουτύρου (ή λάδι), εάν το μπέικον δεν έχει αφήσει αρκετό λίπος. Σοτάρω το κρεμμύδι (και τα μανιτάρια) με το καπάκι κλειστό για περίπου 15’, μέχρι να ξανθύνει.
Βάζω και τα κρεμμύδια στο μπολ και αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο. Ζεσταίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσθέτω στο μπολ την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί και τα μπαχαρικά και ανακατεύω με ένα πιρούνι.
Απλώνω το μείγμα στην κρύα βάση που έφτιαξα και βάζω το ταψάκι στο φούρνο (Προσοχή: αν το ταψάκι είναι γυάλινο, όχι κατευθείαν απ’ το ψυγείο στο φούρνο). Ψήνω περίπου 30’.
Τρώγεται φρέσκο και ζεστό, συνοδευόμενο με κόκκινο κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.