29 Ιανουαρίου 2014

Χοιρινό σταμνάτο

Ένα εξαιρετικό φαγητό. Που το κάνω σπάνια τώρα πια, κάποτε το συνήθιζα πάρα πολύ, τόσο που το βαρεθήκαμε. Η ιστορία ξεκίνησε από μια διήγηση της Κατερίνας όταν την είχαμε επισκεφθεί στο εξοχικό τους, έξω από την Έδεσσα. Μας περιέγραψε ένα πανόστιμο φαγητό που έφτιαξε στη γάστρα και με την ευκαιρία μας έφτιαξε και ένα κοτόπουλο. Δεν έχει τύχει να φτιάξω εγώ, άρα από κοτόπουλο συνταγή δεν έχω (προς το παρόν τουλάχιστον). Όμως η νοστιμιά μας έκανε να ζηλέψουμε. Έτσι, κατεβαίνοντας στάση στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη, απ' όπου είχε πάρει εκείνη τη δική της γάστρα κι όπου πάντα υπάρχουν ένα δυο πάγκοι που πουλάνε πήλινα. Αγοράζουμε μια για μας και μια πιο μικρή την πήγαμε κάπου δώρο. Μαζί με τη γάστρα, μας έδωσαν και συνταγή για το πώς να μαγειρέψουμε σ' αυτήν. Ήταν η βασική ιδέα απ' αυτό που παρουσιάζω παρακάτω.

Να σημειώσω πως επειδή στην πράξη είδαμε ότι η μεγάλη στάμνα δεν βόλευε μιας και ήταν για πολύ κρέας (όπως τα δυο κιλά που γράφω παρακάτω) την επόμενη φορά που περνάγαμε ξανά απ' το ίδιο σημείο, αγοράσαμε και μια δεύτερη, τη μικρότερη. Κι αργότερα μια τρίτη για το χωριό. Και κάποιες άλλες φορές, άλλες για φίλους. Ε, κάποια στιγμή είπαμε πως δεν είναι να κάνουμε στάση ξανά εκεί, γιατί στάση και ξεπαράδιασμα ήτανε:)

Υλικά

2 κ. κρέας χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
1 ποτηράκι λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Βάζω σe στάμνα (ή σε γάστρα) το κρέας με τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνω να μαριναριστούν για τουλάχιστον 4 ώρες (ή μια νύχτα) εκτός ψυγείου. Ψήνω (σκεπασμένα) για 3 – 4 (ή και παραπάνω) ώρες στους 170 βαθμούς.

Επιπλέον Ιδέες

Τι άλλο μπορεί να προστεθεί; Όρεξη να υπάρχει και μπορεί να εμπλουτιστεί η συνταγή με διάφορα:
Την τελευταία φορά έβαλα μια πιπεριά.
Η Χριστίνα πρότεινε καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια ή κυβάκια, κάτι που το βρήκα ταιριαστό.
Μερικά φύλλα δάφνης, θα δώσουν ένα μαγικό άρωμα. Αλλά και θυμάρι ή δεντρολίβανο δένουν. Αρκεί να μην το παρακάνει κανένας (γιατί τα τελευταία είναι ανταγωνιστικά).

2 σχόλια:

  1. Η στάμνα είναι πανέμορφη και συνήθως στολίζει το χώρο πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Το συγκεκριμένο φαί είναι ιδιαίτερο, και δεν ξερένεται και διαρκεί πολύ ώρα ζεστό.Επίσης φτιάχνεται πανεύκολα και χορταίνουν πολλοί.
    Κάπου είχα διαβάσει ότι γύρω από το καπάκι φτιάχνουν ένα ζυμάρι για να το κλείσουν καλά. Το συγκεκριμένο σκεύος δεν χάνει πάντως, ακουμπάει γερά στη στάμνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με το ζυμάρι είναι διαφορετικό. Μάλλον θέλει λιγότερη ώρα, μπορεί να ψηθεί και σκεπασμένο με κάρβουνα!

      Διαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.