17 Ιανουαρίου 2014

Παντζάρια ψητά

Είχα πάει στη λαϊκή. Ο Βασίλης, απ' τον οποίον συνήθως αγοράζω μαρούλια, εκείνη τη μέρα δεν είχε. Είχε βέβαια άλλα πράγματα. Δεν θυμάμαι τι πήρα, και βλέπω να έχει στην άκρη κάτι τεράστια παντζάρια. Ξέρω καλά πως το παντζάρι δεν έχει εποχικότητα, αλλά όπως και να το κάνουμε, χειμωνιάτικα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Η ιδανική εποχή είναι η άνοιξη. Τέλος πάντων, δεν θυμάμαι τι ακριβώς αγόρασα (λάχανα; κάτι άλλο; πάντως κάτι πήρα) και πέφτει το μάτι μου στα παντζάρια. Ήταν μόνο κεφάλια, αλλά μεγάλα. Και τα είχε στο ξεπούλημα. 0,75€ το κιλό. Αποφάσισα να πάρω μερικά, έτσι για αλλαγή. Του είπα να βάλει ένα ευρώ κι απ' αυτά και δεν ξέρω κι εγώ πόσα έβαλε. Μπορεί δυο κιλά μπορεί και δυόμισι. "Πάρ' τα", μου λέει "και κάν' τα ψητά. Και θα με θυμηθείς". Τα πήρα κι εγώ, τα έψησα και πράγματι τον θυμήθηκα μετά. Και τα έφτιαξα ξανά και ξανά (και αγόρασα, βέβαια, ξανά).

Για την ακρίβεια, το πώς θα γίνουν ψητά, δεν ήξερα. Κι ούτε ρώτησα εκείνη την ώρα. Το θεώρησα δεδομένο. Πάω στο σπίτι, τα κόβω σε φέτες και τα χώνω στο φούρνο. Σκέτα. Αλλά έγιναν τελείως στεγνά, χώρια που δεν ψήθηκαν και πολύ καλά. Την επόμενη δόση σκέφτηκα να λαδώσω λίγο το ταψί. Και για να μην στεγνώσουν κι από πάνω, τα έτριψα στη λαδωμένη επιφάνεια του ταψιού και τα γύρισα. Κι έγιναν υπέροχα. Κι αποφάσισα να τα κατοχυρώσω!
Όταν το είπα στον Βασίλη με έκραξε. "Να τα ψήσεις ολόκληρα σου είπα. Άμα τα κόψεις χαλάσανε. Θα στεγνώσουν και δεν θα τρώγονται. Να τα βάλεις στη χόβολη" μου λέει. Βέβαια, όταν του περιέγραψα τι έκανα, συμφώνησε. Πρότεινε και να τα τηγανίσω, αλλά δεν το δοκίμασα. Στη φωτιά είναι φτιαγμένα αυτά στη δεύτερη φωτογραφία. Με το ξυδάκι τους από πάνω. Ολόκληρο το παντζάρι ψημένο και ύστερα ξεφλουδισμένο και κομμένο. Αλλά θέλει χρόνο. Αλλά πολλά έγραψα εισαγωγικά, ας το δώσω και σαν συνταγή.

Υλικά

1 κιλό κεφάλια παντζάρια
αλάτι, λάδι, ξύδι, σκόρδο

Εκτέλεση 1

Καθαρίζω τα παντζάρια και τα κόβω σε ισοπαχείς φέτες (περίπου 0,5 - 1 εκατοστό πάχος). Λαδώνω ελαφρά ένα ταψί, παίρνω μια - μια φέτα, την ακουμπάω στο λάδι και τι τρίβω λιγάκι να λαδωθεί, τη γυρίζω με τη λαδωμένη πλευρά από πάνω και στρώνω τις φέτες στο ταψί. Ψήνω σε δυνατό φούρνο για μισή ώρα. Γυρίζω τις φέτες να ψηθούν κι απ' την άλλη μεριά.

Εκτέλεση 2

Βάζω τα παντζάρια όπως είναι δίπλα στα κάρβουνα ή τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και χωμένα στη χόβολη και περιμένω. Κάποια στιγμή μαλακώνουν, πράγμα που σημαίνει πως ψήθηκαν! Τα βγάζω, τα καθαρίζω απέξω (αν είναι σωστά ψημένα αυτό γίνεται με το χέρι, δεν χρειάζεται μαχαίρι) τα κόβω και τους ρίχνω λίγο λαδάκι.

Από κει και πέρα, τα πράγματα είναι εύκολα. Αλατίζω τα παντζάρια και τα σερβίρω με ξύδι, κι σκόρδο ψιλοκομμένο (ίσως και λίγο μαϊντανό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.