21 Ιανουαρίου 2014

Ψάρια τηγανητά

Το ψάρι φτιάχνεται με πολλούς τρόπους. Ψητό, τηγανητό, βραστό, στο φούρνο ή πλακί στην κατσαρόλα όρεξη να έχεις να το μαγειρεύεις. Βέβαια, δεν ταιριάζουν όλα τα ψάρια για όλα τα μαγειρέματα. Υπάρχουν κάποια που ταιριάζουν περισσότερο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ας πούμε τα πετρόψαρα (σκορπιοί και τέτοια) είναι για βραστά. Η τσιπούρα κι η σαρδέλα πάλι ταιριάζουν όπως και να τις φτιάξεις. Σήμερα θα πω πώς τηγανίζω τα απλά ψάρια, ο μπακαλιάρος ας πούμε έχει άλλη διαδικασία. Η ποσότητα διαφέρει αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος: τα ψιλά (μαριδάκι, αθερίνα κλπ) είναι χορταστικά και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Ένα κιλό άνετα βγαίνει για 4 άτομα. Αντίθετα, τα χοντρά (π.χ. τσιπούρα) πρέπει να υπολογίζει κανείς γύρω στα 350 - 400 γρ. τη μερίδα.

Υλικά

1 κιλό ψάρια (για τηγάνι)
αλάτι
αλεύρι
λάδι

Εκτέλεση

Τα ψάρια θέλουν καθάρισμα. Στις μέρες μας, είναι αρκετά εύκολο: τη διαδικασία την αναλαμβάνουν συνήθως αυτοί που τα πουλάνε (εντάξει, όχι παντού. Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα δεν έχει φτάσει ακόμα η συνήθεια, αλλά στη λαϊκή που πηγαίνω, όλοι οι πάγκοι έχουν και κάποιον να καθαρίζει). Αλλά εξαρτάται κι από το μέγεθος των ψαριών. Τα μικρά είναι δουλειά για το σπίτι. Ανάλογα το είδος, μπορεί να αρκεί ένα καλό πλύσιμο, μπορεί όμως να χρειάζονται και ξύσιμο να φύγουν τα λέπια (οπότε κι ο νεροχύτης γίνεται χάλια. Το καλύτερο καθάρισμα γίνεται όταν είμαστε κοντά στη θάλασσα, απευθείας). Εκτός από το ξύσιμο θέλουν και ξεκοίλιασμα. Να μην μείνουν κοιλιές και έντερα. Εντάξει, αν είναι αθερίνα, δεν την ξεκοιλιάζω. Αλλά τα υπόλοιπα...

Μετά το καθάρισμα, τα αλατίζω και τ' αφήνω για λίγο στην άκρη. Αν το λίγο είναι πολύ λίγο, μπορούν να μείνουν και εκτός ψυγείου αλλά γενικά το ψάρι είναι ευαίσθητο υλικό και μυρίζει εύκολα.

Όταν έρθει η ώρα, βάζω το τηγάνι στη φωτιά με κάμποσο λάδι. Αλευρώνω τα ψάρια κι όταν κάψει το λάδι ρίχνω τόσα όσο να καλυφτεί ο πάτος. Τα τηγανίζω για λίγα λεπτά (ανάλογα πόσο χοντρά είναι) απ' τη μια μεριά, τα γυρίζω κι από την άλλη και έτοιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.