29 Ιουνίου 2013

Θερινή υπηρεσία

Καλό καλοκαίρι. Έκλεισαν και τα σχολεία, αρχίζουν οι καλοκαιρινές μας διακοπές. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια, λύκεια κλπ) αυτό γίνεται στις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο, ενώ στην πρωτοβάθμια (νηπιαγωγεία - δημοτικά) στις 21. Το διδακτικό έτος αρχίζει για όλους την 1η του Σεπτέμβρη. φέτος οι τελευταίες μέρες του Ιούνη όπως και η πρώτη του Σεπτέμβρη πέφτουν Σαββατοκύριακο κι έτσι "μεγαλώνει" το καλοκαίρι μας. Γιατί παρά το μύθο που θέλει τους καθηγητές να έχουν τρεις μήνες διακοπών το καλοκαίρι η πραγματικότητα είναι πως είναι μόνο δύο. Ο μύθος μάλλον πρέπει να είναι από τα προ το 1978 χρόνια. Τότε που τα σχολεία "μέση εκπαίδευσης" όπως λέγονταν τότε, άνοιγαν στις 10 του Σεπτέμβρη αλλά άρχιζαν τα μαθήματα την 1η Οκτώβρη. Από τότε και μετά, με το ΠΔ 104/1979 ισχύουν οι σημερινές ημερομηνίες

28 Ιουνίου 2013

Διακοπές στη Μυτιλήνη

Η σημερινή δημοσίευση μοιάζει με μια ιστορία του '93. Όμως δεν έχω χρόνο για να τη γράψω τώρα. Η Κατερίνα φεύγει για Μυτιλήνη και μου ζήτησε πληροφορίες. Έτσι τις δίνω κατευθείαν και τα υπόλοιπα στα μέλλον. Συμπληρώσεις ευπρόσδεκτες.

27 Ιουνίου 2013

Κενά και πλεονάσματα

Με μεγάλη καθυστέρηση ανακοινώθηκαν αυτόν το μήνα οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών που σχολιάστηκαν κι από δω. Κι ετοιμάζονται τα κατά τόπους συμβούλια να κάνουν τοποθετήσεις και ρυθμίσεις και να μετακινήσουν όσους περισσεύουν εκεί που υπάρχουν κενά. Λογικά φαίνονται αυτά, να γίνουν τώρα ώστε το Σεπτέμβρη να ξέρει ο καθένας που θα πάει, τι θα έχει καλυφθεί και τι κενά θα εξακολουθούν να πρέπει να καλυφθούν. Αλλά.... Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Γιατί μπορεί να φαίνονται όμως δεν είναι. Η καθυστέρηση είναι ένα θέμα. Τέτοια καθυστέρηση στις μεταθέσεις είχε να γίνει από το 1999. Και τότε ήταν οι Ευρωεκλογές στη μέση και η απαγόρευση μετακινήσεων ενώ φέτος μόνο το γεγονός πως το υπουργείο ήθελα να αιφνιδιάσει και κατάθεσε την τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου μας όταν τα σχολεία είχαν κλείσει για το Πάσχα αλλά να προλάβει να ψηφιστεί πριν κλείσει κι η βουλή κι από κει και πέρα άρχισαν οι επανυπολογισμοί και μέχρι να γίνουν όλες οι διαδικασίες χρειάζεται κάμποσος καιρός.

25 Ιουνίου 2013

Εισαγωγικές εξετάσεις

Έγραψα για τις ενδοσχολικές, ας ασχοληθώ σήμερα, όπως είχα υποσχεθεί, και με τις εισαγωγικές. Που είναι βασικός θεσμός του υπουργείου παιδείας. Γι' αυτόν δίνεται μεγάλη σημασία, τόση που έχει και ειδικό τμήμα στη ιστοσελίδα του για τα θέματα που σχετίζονται μ' αυτές. Που γράφει σκέτα εξετάσεις αλλά στις εισαγωγικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρεται. Εξετάσεις που πάνε αρκετά παλιά. Τότε που η κάθε σχολή έκανε εξετάσεις μόνη της, για να πάρει αυτούς που η ίδια ήθελε. Κάποια στιγμή άρχισαν οι σχολές να πληθαίνουν. Φτιάχτηκαν σχολές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με παρόμοια τμήματα κι έτσι αποφασίστηκε να υπάρχει ένας κεντρικός τρόπος εξέτασης ώστε ο υποψήφιος να μην χρειάζεται να τρέχει σ' όλη τη χώρα για να δώσει, χώρια που υπήρχε και πρόβλημα αν συμπίπτανε οι ημερομηνίες. Ενώ αλλιώς με μια κεντρική εξέταση υπήρχε και η δυνατότητα διασποράς φοιτητών σε διάφορα μέρη που αλλιώς δύσκολα θα έφταναν μέχρις εκεί. Μια πρώτη τέτοια διαδικασία ήταν το ακαδημαϊκό απολυτήριο που καθιερώθηκε το '65 επί Παπανούτσου.

23 Ιουνίου 2013

Σχολικές εξετάσεις

Τέλειωσαν και οι εξετάσεις στα σχολεία, βγήκαν κι οι βαθμοί και σκέφτηκα να κάνω μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των εξετάσεων. Ενδοσχολικών και εισαγωγικών στην τριτοβάθμια. Μιας και έχουμε μπόλικες αφού το ελληνικό σχολείο (και όχι μόνο) είναι εξετασιοκεντρικό. Με την έννοια πως αυτό που θεωρείται ως το πιο αντικειμενικό για την αξιολόγηση κάποιου είναι οι εξετάσεις. Για το σχολείο αυτό σημαίνει πως σταματάει κάθε άλλη διαδικασία και όλος ο μηχανισμός ασχολείται με τις εξετάσεις. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν σταματάνε τα πάντα, όπως στα ωριαία διαγωνίσματα, η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται σ' αυτήν την περιορισμένη χρονικά διαδικασία κι όχι σ' ότι γίνεται όλον τον άλλον καιρό. Κι αυτή η ιδέα προχωράει και όταν θέλουμε να αξιολογήσουμε κάποιον για να δουλέψει κάπου. Σε συνδυασμό με τη χρόνια ρουσφετολογική πρακτική της διοίκησης οι εξετάσεις (που τις διοργανώνει ειδικός φορέας - ο ΑΣΕΠ) θεωρούνται ο πιο αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης κάποιου - ας είναι για να δουλέψει και σαν δημοσιογράφος στην ΕΡΤ (για να θυμηθώ τις τελευταίες εξελίξεις που ανάμεσα στα άλλα αυτό ήταν ένα απ' τα επιχειρήματα για το ότι ο καινούριος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δεν θα είναι τόπος ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης αλλά όλα θα γίνονται με αντικειμενικό τρόπο).

21 Ιουνίου 2013

Πέστο

Μια πανέμορφη και πεντανόστιμη πρόταση σήμερα. Σάλτσα πέστο. Η ωμή σάλτσα με βασιλικό. Που συνδυάζεται με τα μακαρόνια κυρίως, αν και βλέπω ή διαβάζω να μπαίνει και σε άλλα φαγητά. Έχω δει πίτσα με πέστο, νιόκι με πέστο και πάει λέγοντας. Το καλό δε με την πέστο είναι πως φτιάχνεις όση σε βολέψει, χρησιμοποιείς τόση όση σ' αρέσει και την υπόλοιπη την κρατάς σε βαζάκι στο ψυγείο (που ακόμα κι αυτό δεν είναι απαραίτητο) μιας και δεν έχει κάτι που χαλάει. Θυμάμαι που μου την έλεγε η Ορσαλία πριν αρκετά χρόνια, αλλά δεν έτυχε να των φτιάξω μέχρι σχετικά πρόσφατα. Που την είδα και την αγόρασα έτοιμη από σουπερμάρκετ της Γερμανίας. Εντυπωσιάστηκα κι όταν μου τέλειωσε η προμήθεια που είχα κάνει (μια που δοκίμασα από την Ελλάδα δεν μ' άρεσε και τόσο) είπα να την φτιάξω. Και τ' αποτέλεσμα με δικαίωσε.

20 Ιουνίου 2013

Μίζες

Η Ελλάδα είναι χώρα διεφθαρμένων γιατί για να πάρει μια εταιρία δουλειά, χρειάζεται να δώσει μίζα. Κι οι καημένες οι γερμανικές εταιρίες δεν τα καταφέρνουν σ' αυτά. Κι έτσι δεν παίρνουν δουλειές. Να για παράδειγμα οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν τέτοιο πρόβλημα γι' αυτό και αποσύρονται απ' την αγορά. Δεν πολυταιριάζει αυτό; Ε, τι να κάνουμε. Για χρόνια μια χαρά τα βόλευαν τα πράγματα και σε αρκετές δουλειές ανακατεύτηκαν. Όταν όμως ο εισαγγελέας βρίσκει μίζες με κάποιο τρόπο πρέπει να το δικαιολογήσουμε και να βγάλουμε την ουρά μας απέξω. Δεν ήξερα, έτυχε, τι να κάνουμε, ήμουν υποχρεωμένος κλπ. Αλλά τις διαδρομές μια χαρά τις καταφέρναμε όλα τα χρόνια.

19 Ιουνίου 2013

Λευκωσία από ψηλά - τα μνημεία της

Από ψηλά; Σχετικά. Όχι από αεροπλάνο αλλά από ένα ψηλό της σημείο. Και μνημεία ιστορικά κι όχι αυτά που είναι εις μνήμην κάποιου. Που τα είδαμε από ψηλά, απ' το μουσείο παρατηρητήριο στον Πύργο Σιακόλα και σε κάποια πήγαμε κι από κοντά. Όμως δεν ήταν εύκολο να πάμε σε όλα κοντά γιατί κάποια βρίσκονται στα κατεχόμενα (και δεν είχα διάθεση να περάσω στην από κει μεριά).

18 Ιουνίου 2013

Χρόνια Πολλά

Για την κόρη μου. Την Ειρήνη που μια τέτοια μέρα, τέτοια ώρα, πριν μερικά χρόνια γεννιότανε.
Χρόνια πολλά, καλό πτυχίο και να αποκτάς πάντα ό,τι επιθυμείς. Να το έχεις και να το απολαμβάνεις.

17 Ιουνίου 2013

Λευκωσία - στους δρόμους

Πολλά βλέπεις να συμβαίνουν στους δρόμους μιας πόλης. Σοβαρά και ευτράπελα όρεξη να έχεις να παρατηρείς. Έτσι στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης της Λευκωσίας είπα να παρουσιάσω μερικές τέτοιες φωτογραφίες. Στην πρώτη είναι το μνημείο(; ) που υπάρχει μπροστά απ' το πέρασμα της οδού Λήδρας (στο πάλαι ποτέ οδόφραγμα). Δεν το πολυκατάλαβα για να πω την αλήθεια, έχει γραμμένα διάφορα στην επιφάνεια σε κυκλική γραφή, πού να στριφογυρίσεις για να διαβάσεις το κείμενο.

16 Ιουνίου 2013

Πάλι για την ΕΡΤ

Από σχόλιο στου Σαραντάκου:
«Μα, Δημαροπασόκοι είχατε συμφωνήσει σε 2000 απολύσεις μέχρι τέλος Ιουνίου» είναι το κύριο επιχείρημα για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η υποχρέωση για απολύσεις υποτίθεται πως έχει στόχο το δημοσιονομικό όφελος. Τι δημοσιονομικό όφελος υπάρχει από το κλείσιμο της ΕΡΤ; Ακόμη κι αν παραβλέψουμε τη μεγάλη δημοσιονομική ζημία από τις υπέρογκες αποζημιώσεις και τις χιλιάδες εργατοώρες που θα χαθούν στα δικαστήρια, το όφελος είναι μηδέν. Η ΕΡΤ δεν παίρνει επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, από το ανταποδοτικό τέλος είναι τα έσοδά της (και κάτι ψιλά από διαφημίσεις και άλλα). Ο μόνος τρόπος λοιπόν να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος θα ήταν να κρατήσει η κυβέρνηση το ανταποδοτικό τέλος στο σημερινό ύψος και να δώσει εντολή στο αφεντικό της νέας κουτσουρεμένης ΕΡΤ να τρέχει το μαγαζί με το μισό, ώστε να καρπώνεται ο κρατικός κουμπαράς το υπόλοιπο. Πέραν του αν αυτό είναι νομικά εφικτό να γίνει (δεν το ξέρω), θα ήταν ένα καραμπινάτο χαράτσι που θα ξεσήκωνε τον κόσμο. Εξάλλου, υποτίθεται πως διακηρυγμένος στόχος με τη νέα ΕΡΤ, Νερντ, πώς διάολο θα τη λένε, είναι η σημαντική μείωση του ανταποδοτικού τέλους. Οπότε;

15 Ιουνίου 2013

Χορταρικά βραστά

Τα χόρτα είναι απ' τις σαλάτες που μ' αρέσουν χειμώνα - καλοκαίρι. Ανάλογα την εποχή είναι και το είδος. Προσωπικά, δεν μ' αρέσουν τα ιταλικά ή τα σπαρτά, του κήπου. Προτιμώ τα άγρια (που όμως είναι ακριβά) ή τους ζοχούς για το χειμώνα, τα βλίτα για το καλοκαίρι. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι κυρίως το χειμώνα αν και, υπάρχουν και τα κατεψυγμένα για όλο το χρόνο. Επίσης και τα παντζάρια. Η διαδικασία για όλ' αυτά είναι η ίδια. Διαφέρει ο χρόνος βρασίματος μόνο.
Μια άλλη συνηθισμένη διαφωνία είναι αν τα χόρτα τρώγονται κρύα ή ζεστά. Ας πούμε του πατέρα μου του άρεσαν ζεστά όπως βγαίνανε απ' την κατσαρόλα. Αντίθετα, ο αδελφός του τα ήθελε να μείνουν την επόμενη μέρα να είναι πολύ καλά κρυωμένα. Τι να πω. Γούστα είν' αυτά. Εγώ πάντως δεν έχω τέτοιο πρόβλημα: τα τρώω έτσι, τα τρώω κι αλλιώς.

14 Ιουνίου 2013

Μεταθέσεις

Ανακοινώθηκαν χτες οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ή αλλιώς δασκάλων και καθηγητών). Όπως κάθε χρόνο επεξεργάστηκα τις βάσεις που διαμορφώνονται για κάθε περιοχή. Μερικά στοιχεία για τους δεύτερους που ξέρω και καλύτερα. Έγιναν συνολικά 606 μεταθέσεις σε σύνολο 11.260 αιτήσεων δηλ ποσοστό 5,4% (συγκριτικά 1.855 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί). Ελάχιστες δηλ. αν σκεφτούμε πως οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας είμαστε γύρω στις 80 χιλιάδες και τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν 8 - 10 χιλιάδες αιτήσεις κι απ' αυτές ικανοποιούνταν 2,5 - 3 χιλιάδες μεταθέσεις. Απ' τους 606 οι 199 είναι μαθηματικοί και 156 φιλόλογοι. Κανένας θεολόγος ή πληροφορικός, ένας φυσικός(!)  και δυο γυμναστές. πολλοί τεχνικών ειδικοτήτων απ' τους οποίους ο ένας μάλιστα είναι μηχανικός εμπορικού ναυτικού και πάει στη Φλώρινα και μου έκανε εντύπωση να έχει ναυτικό τμήμα η περιοχή. Επίσης κάποιος παρατήρησε πως προς τη Μεσσηνία (την πατρίδα του πρωθυπουργού - τυχαίο; δεν νομίζω) μετακινήθηκαν 33 εκπαιδευτικοί από 5 ειδικότητες απ' τους οποίους οι 21 φιλόλογοι(!) και 9 μαθηματικοί (δηλ. οι άλλες τρεις ειδικότητες αντιπροσωπεύονται από 1 άτομο η κάθε μία.
Τα συμπεράσματα δικά σας

13 Ιουνίου 2013

Καλαμάρια ψητά

Ένα τελείως απλό φαγητό που όμως δεν το είχα φάει (άρα κι φτιάξει) ποτέ. Μέχρι που ένα μεσημέρι μου πρότεινε φίλος να πάμε για φαγητό ένα μεσημέρι στο Μόναχο. Και διάλεξε για τόπο φαγητού ένα κυλικείο(!) σε μια απ' τις πισίνες (μπαντ - bad) της πόλης. Παράξενο μου φάνηκε μιας και σε κυλικείο φαγητό δεν το έχω συνηθίσει. Όμως η επιλογή του ήταν εξαιρετική. Και για γεύμα πρότεινε το συγκεκριμένο πιάτο: καλαμάρια ψητά. Το κυλικείο το είχε Έλληνας (ο φίλος ήταν διεθνής, καμιά σχέση με Ελλάδα εκτός απ' την αγάπη του για τη χώρα) και μας εντυπωσίασε με το πιάτο του. Τα καλαμαράκια ψημένα στη σχάρα παρουσιάστηκαν όπως στη φωτογραφία: πάνω σε μαρούλι (δεν θυμάμαι αν ήταν πολύχρωμο). Κι ήταν μια αποκάλυψη. Νοστιμότατο και υγιεινό.

12 Ιουνίου 2013

Γλιτώσαμε απ' την ΕΡΤ

Αναδημοσίευση από το http://teddygr.blogspot.gr

Γλιτώσαμε από την ΕΡΤ!

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Αρκετά πια με το φερέφωνο της κυβέρνησης. Από δω και πέρα θα απολαμβάνουμε την πολυφωνία των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, επομένως είναι ανεξάρτητα και δεν χρειάζεται να την λιβανίζουν. Να χαρούμε, βρε αδερφέ, αδέσμευτη δημοσιογραφία.

Πραξικόπημα

Ένα πραξικόπημα είναι σε εξέλιξη. Δείγμα του το κλείσιμο της ΕΡΤ. Γιατί σε κάθε πραξικόπημα που θυμάμαι, το πρώτο πράγμα που ήθελαν αυτοί που διεκδικούσαν την νέα εξουσία (αλλά και αυτό που προσπαθούσαν πάση θυσία να κρατήσουν αυτοί που την είχαν) ήταν το ραδιομέγαρο. Και το '67 και το '73 που θυμάμαι στην Ελλάδα, και το '74 στην Κύπρο (κι από ένα μικρό σταθμό στην Πάφο που οι πραξικοπηματίες δεν σκέφτηκαν να καταλάβουν, ακούστηκε η φωνή του Μακάριου που ειδοποιούσε τους Κύπριους και τον υπόλοιπο κόσμο πως είχε επιζήσει). Αλλά και στα γεγονότα του '89 στη Ρουμανία ή στην (τότε) Ανατολική Γερμανία κλπ πρώτος στόχος το ραδιομέγαρο. Αντίστοιχα στις Βαλτικές χώρες ή στη Χιλή ή σε Αφρικανικές χώρες που θυμάμαι. Πάντως, το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ είναι κύριο θέμα στην παγκόσμια ειδησεογραφία.

11 Ιουνίου 2013

Αστικοί μύθοι

Υπάρχουν διάφοροι αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν. Και το διαδίκτυο (κοινώς ίντερνετ) βοηθάει να διαδίδονται και να εξαπλώνονται όλο και περισσότερο. Και η ευπιστία μας, η αφέλειά μας, η γοητεία μας απ' αυτούς τους κάνει να γίνονται τόσο ισχυροί που από κάποια στιγμή και μετά δεν ξεχωρίζει κανείς τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα. Στη Βικιπαίδεια υπάρχει μια συλλογή από μερικούς μόνο απ' αυτούς. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Όπως η περίφημη δήλωση του Κίσινγκερ για την ελληνική γλώσσα ή για τα 5 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής γλώσσας (οι γλωσσικοί μύθοι έχουν τη δικιά τους γοητεία και αναπαράγονται - δυστυχώς - και από φιλόλογους).

09 Ιουνίου 2013

Μακαρόνια Καρμπονάρα

Άλλη μια παραλλαγή μακαρονικών. Καρμπονάρα, η λευκή. Η οδηγίες μιλάνε για αυγά. Εγώ την προτιμώ χωρίς αυτά (που την κάνουν και λίγο σφιχτή). Απλά, βάζω παραπάνω κρέμα γάλακτος. Και μιας και λείπουν τα αυγά δεν υπάρχει λόγος να βράσω τη σάλτσα. Όπως έχω τσιγαρίσει το μπέικον (εντάξει, στη φωτογραφία είναι με ζαμπόν, για πιο λάιτ) και τα μανιτάρια, χαμηλώνω πολύ τη φωτιά (ή και την κλείνω) και ρίχνω το βούτυρο, και τα βρασμένα μακαρόνια περιχύνω με την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύω μέχρι να πιουν τα υγρά (αλλά να είναι τόση η κρέμα που να μην γίνουν τελείως στεγνά, να φαίνεται). Το τυρί από πάνω για να φαίνεται ή το βάζω κι αυτό στο τέλος και το ανακατεύω να ψιλολιώσει! Τρίβω και το μείγμα απ' τα χρωματιστά μου πιπέρια και ιδού το αποτέλεσμα.

07 Ιουνίου 2013

06 Ιουνίου 2013

Οικονομίες

Σήμερα έτυχα να επισκεφτώ ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Το οποίο δεν είχε δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ (και που δεν κατάφερε να αποκτήσει μέχρι το μεσημέρι). Αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ έκανε σοβαρή οικονομία αφού δεν μπόρεσε να συνταγογραφηθεί κανένα φάρμακο.
Μα οι ασφαλισμένοι που τα έχουν ανάγκη ή θα τα πληρώσουν απ' την τσέπη τους ή θα επισκεφθούν συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για τη συνταγογράφηση (που θα πληρωθεί εξτρά από τον ΕΟΠΥΥ); Ε, τι να γίνει. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας!

05 Ιουνίου 2013

Κεφτέδες

Κεφτές και δεν φταις. Λογοπαίγνιο για του κεφτέδες. Που είναι καινούρια λέξη, μιας και παλιότερα στο χωριό μου τα "κρεατοσφαιρίδια" (να υπήρχε κι αυτή η λέξη στην καθαρεύουσα) τα λέγανε "π'τάρια" (= πιτάρια μιας και φτιάχνονταν πλακουτσωτοί). Κι αν βάλει κανείς με το μυαλό του πως τότε ο κιμάς κοβόταν με δυο μαχαίρια χιαστί, το κρεμμύδι επίσης με το μαχαίρι, άρα και τα δυο είχαν ένα σχετικό μέγεθος, το εξωτερικό τους ήταν τραχύ. Επίσης δεν έβαζαν πολύ ψωμί στο μείγμα. Με μπόλικο ψωμί (που το προτιμώ γιατί γίνονται πιο αφράτοι) και ομοιόμορφοι και σε σφαιρικό σχήμα ήταν τα κεφτεδάκια που σέρβιραν στο καφενείο μαζί με το ούζο (για μεζέ). Κι ακόμα θυμάμαι να είμαστε καθισμένοι σ' ένα καφενείο μεγάλοι και παιδιά κι ένας μικρός τα χρόνια εκείνα να λέει στη μάνα του "εγώ θέλω π'τάρια, δεν θέλω κεφτέδες". Η λέξη σήμερα έχει χαθεί. Σήμερα όλοι τρώμε κεφτέδες μιας και η ελληνική αυτή λέξη αντικατέστησε το βαρβαρισμό "π'τάρια". Όπως και η άλλη, το ντουλάπι που πήρε τη θέση απ' τ' "αρμάρ'" (=ερμάριο). Κούνια που μας κούναγε δηλαδή. Αλλά για κεφτέδες ξεκίνησα και για τα γλωσσολογικά τους γράφω. Καιρός να μπούμε και στη συνταγή για τους κεφτέδες καθαυτούς.

03 Ιουνίου 2013

Απολύσεις στο δημόσιο

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα να διώξει 15.000 δημόσιους υπάλληλους. Και πού θα βρει τόσους; Απ' τους εκπαιδευτικούς. Το λένε τα στοιχεία που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα, το λένε και σχετικές ιστοσελίδες. Για όποιον δεν πιστεύει πως έτσι είναι τα πράγματα, παραθέτω μερικά στοιχεία απ' τις εκτιμήσεις που βγαίνουν αυτόματα, από το σύστημα, για κάποιο ΠΥΣΔΕ (συμβούλιο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), θα τα σχολιάσω κι από κει και πέρα ο καθένας βγάζει εύκολα τα συμπεράσματά του. Να πω εδώ, πως δεν θυμάμαι πώς έφτασαν αυτά τα στοιχεία στα χέρια μου. Τα βρήκα σε ένα μέιλ, αλλά δεν θυμάμαι από ποιον, αλλά δεν έχει και σημασία.Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι καταστάσεις και στα άλλα μέρη σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν. Γίνονται διάφορες προσπάθειες να αλλάξουν τις εντυπώσεις, αλλά η ανησυχία σε μας τους ενδιαφερόμενους δεν περνάει με τέτοια μιας και το παρελθόν είναι γεμάτο από διαβεβαιώσεις που διαψεύστηκαν.

01 Ιουνίου 2013

Τα ευτράπελα της επιστράτευσης

Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών έφερε στην επιφάνεια και διάφορες αστείες καταστάσεις. Που η αιτία τους είναι πως κάποιοι γίνονται εύκολα βασιλικότεροι του βασιλέως. Κι άλλες απ' αυτές τις ζήσαμε ενώ άλλες τις άκουσα από συναδέλφους στα πλαίσια του ράδιο αρβύλα. Να ξεκινήσω απ' αυτά που βιώσαμε (και βιώνουμε, η επιστράτευση - συγγνώμην, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ήθελα να πω, δεν τέλειωσε ακόμα). Καταρχάς, τα φύλλα επίταξης δόθηκαν σε όλους τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, ανεξάρτητα πού είναι ο καθένας. Αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες ή στην πρωτοβάθμια ή αδειούχοι με αναρρωτική ή με άδεια κύησης ή λοχείας ή ανατροφής τέκνου παρέλαβαν φύλλα επίταξης για να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις:) Μιας και όπως είπε ο υπουργός παιδείας με τον τρόπο αυτό προστατεύτηκε το δικαίωμα των παιδιών να δώσουν εξετάσεις. Μη ρωτήσει κανείς από πότε η συμμετοχή σε εξετάσεις είναι δικαίωμα που μάλιστα χρειάζεται προστασία. Τα μεγάλα τα λόγια χαϊδεύουν τ' αυτιά αυτών που ακούνε.