10 Δεκεμβρίου 2013

Πιλάφι

Το πιλάφι είναι σήμερα ένα φαγητό της σειράς, αλλά κάποτε το είχαν για καλό φαγητό και το μαγείρευαν σπάνια. Αιτία το γεγονός πως το βασικό συστατικό του πιλαφιού είναι το ρύζι που ήταν εισαγόμενο και κατά συνέπεια πανάκριβο. Έτσι, όλα τα εδέσματα που είχαν ρύζι, είτε ήταν πιλάφι, είτε ρυζόγαλο κλπ τα απέφευγαν, κρατώντας το πολύτιμο αυτό συστατικό για κάνα γεμιστό! Το πιλάφι πάντως είναι ένα εύκολο φαγητό, που συνήθως είναι συνοδευτικό σε κάποιο κρεατικό, όπως κι αν είναι μαγειρεμένο. Αν δεν υπάρχει κρέας, μπορεί να συνοδευτεί με αυγό μάτι. Ανάλογα με τι θα το συνοδέψω είναι και το πόσο ρύζι θα φτιάξω. Ένα ποτήρι είναι για δυο άτομα αν το φάνε σκέτο, αλλά μπορεί να φτάνει και για τέσσερα αν θα πάει σαν συμπλήρωμα. Στο πιλάφι της φωτογραφίας έχω προσθέσει και σταφίδα, αλλά τα πρόσθετα, που αναφέρονται και παρακάτω, είναι θέμα γούστου και έμπνευσης της στιγμής.

Υλικά

1 ποτήρι (≈ 200 γρ.) ρύζι
2,5 ποτήρια νερό ή ζωμό κρέατος
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: κάρυ, σταφίδες, μανιτάρια, αρακάς, καρότα (ριζότο το κάναμε)

Εκτέλεση 1

Πλένω το ρύζι και το στεγνώνω. Βάζω το νερό με το αλάτι (ή το ζωμό) να βράσει και σ’ ένα άλλο κατσαρόλι το βούτυρο να κάψει. Ρίχνω το ρύζι (καταλληλότερο το μπαρμπόιλντ) στο βούτυρο και το τσιγαρίζω ελαφρά χωρίς να το αφήσω να σκουρήνει. Προσθέτω το νερό (προσεκτικά γιατί πετάει) και το αφήνω να βράσει σκεπασμένο περίπου 10’ (μέχρι να πιει το νερό).

Εκτέλεση 2

Βάζω το νερό (περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη συνταγή – π.χ. 3 προς 1 ή και παραπάνω και αν στο τέλος έχει πολλά νερά το σουρώνω όπως τα μακαρόνια) να βράσει και προσθέτω το ρύζι (νυχάκι ή καρολίνα). Προσθέτω και το βούτυρο και αφήνω να βράσουν μέχρι να στεγνώσει το ζουμί. Είναι πιο εύκολο αλλά όχι τόσο νόστιμο.

Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το ρύζι 5 – 10 λεπτά σκεπασμένο με πετσέτα για να σκάσει. Το σερβίρω σκέτο ή με εύκολη σάλτσα ή με σάλτσα ντομάτας ή συνοδευτικό με κοκκινιστό ή ψητό κατσαρόλας (οπότε και έχει τη δική του σαλτσούλα). Αν θέλω το πασπαλίζω με λίγο τριμμένο τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.