04 Δεκεμβρίου 2013

Φασολάδα

Το εθνικό μας φαγητό (λένε). Φασολάδα που θρέφει την Ελλάδα. Μπα. Ξέμεινε η παροιμία απ' τα παλιά. Τότε που τα όσπρια ήταν το πιο συνηθισμένο μενού. Σήμερα η φασολάδα έχει παραμεριστεί και μένει ταπεινή στην άκρη της. Κι όμως είναι ένα φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνη γι' αυτό και παλιότερα, που η αγορά και η κατανάλωση κρέατος ήταν απαγορευτική για τους περισσότερους και περιοριζόταν μόνο σε κάποιες ιδιαίτερες μέρες του χρόνου, η κύρια πηγή για πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν τα όσπρια, που τότε ήταν φτηνά. Νοστιμότατο πιάτο, συνδυάζεται υπέροχα με τη φέτα αλλά και με παστό ψάρι (όπως σαρδέλα Καλλονής ή ρέγκα ή κολιό ή αντζούγιες) ή με σαλαμάκι.

Υλικά

300 γρ. φασόλια μέτρια
1 μεγάλο κρεμμύδιω 2 καρότα
½ κουτί τομάτα κονκασέ
σέλινο
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
λάδι

Εκτέλεση

Βάζω αποβραδίς τα φασόλια να μουσκέψουν. Αλλάζω το νερό και τα βάζω να πάρουν μια βράση (μέχρι ν’ αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα στη χύτρα). Περιμένω να πέσει η βαλβίδα και πετάω το νερό. Βάζω αρκετό νερό στη χύτρα και ρίχνω τα φασόλια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα υπόλοιπα υλικά και τ’ αφήνω να βράσουν για 6’. Ανοίγω τη χύτρα, προσθέτω το λάδι και τ' αλάτι και τα βράζω για 3’ ακόμα.

Συμβουλή

Η φασολάδα είναι σωστή αν είναι χυλωμένη αλλά δεν έχουν λιώσει τα φασόλια. Αν όταν την ανοίξω δω πως είναι πολύ νερουλή και δεν έχει χυλώσει, διαλύω μια - δυο κουταλιές κορνφλάουρ σε μισό ποτηράκι κρύο νερό και το ρίχνω στη φασολάδα που βράζει. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.