01 Οκτωβρίου 2013

Καλλιτεχνικά Συμπόσια - Ερεσός

Μετά από την Άνοιξη και το Διόνυσο, σειρά έχει η Ερεσός. Που όπως έγραφα τις προάλλες, την έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν είχα δει τα αποτελέσματα από το καλλιτεχνικό συμπόσιο που είχε γίνει εκεί (κι ούτε είχα πάρει χαμπάρι πως έγινε κάτι τέτοιο). Αλλά ένα βραδάκι που περπατάγαμε με τη Μαρία προς το λιμανάκι, είδαμε από μακριά την παραπάνω εικόνα και μείναμε. Κι είπαμε πως πρέπει να πάμε τα τα δούμε και μέρα τα έργα (κι ήταν αρκετά).
Από την ποσότητα υπέθεσα πως θα είχε γίνει καλλιτεχνικό συμπόσιο και πράγματι, κάπου στη βάση ενός απ' τα γλυπτά το έγραφε. Κι αν ήταν πρωτότυπη η ιδέα για την παρουσίαση της Σαπφώς (κι ακόμα κι αν αναφέρομαι σ' αυτήν την αρχαία, με τίποτα δεν μου πάει να γράψω της Σαπφούς, το όνομα είναι οικείο στο νησί, δεν είναι το μοναδικό σε -ω και όλα κλίνονται δευτερότροπα και δεν μπα να έχει αντιρρήσεις ο κος Σπελ Τσέκερ).
Είναι δυο κομμάτια μάρμαρο. Σε διαφορετικό επίπεδο το καθένα, σμιλεμένα με τέτοιο τρόπο που στο κενό που διαφαίνεται ανάμεσά τους να σχηματίζεται με θάλασσα και ουρανό η γυναικεία μορφή με τη λύρα. Κι όλο αυτό στημένο σε μαρμάρινη κυματιστή επιφάνεια. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να το περιγράψουν, αλλά κι οι φωτογραφίες αδυνατούν να δώσουν όλο το μεγαλείο του τελικού αποτελέσματος.
Βέβαια, η Σαπφώ δεν είναι το μοναδικό γλυπτό από ένα συμπόσιο,
κι ούτε θα μπορούσε να εμπνεύσει έναν μόνο καλλιτέχνη. Η προσωπικότητά της εμφανίζεται κι αλλού, έστω και εντασσόμενη στην ιστορία της Ερεσού.
Για όποιον σκέφτεται να επισκεφτεί την Ερεσό νομίζω πως τα αποτελέσματα του συμποσίου αποτελούν ένα επιπρόσθετο δέλεαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.