19 Σεπτεμβρίου 2013

Ζύμη για πίτσα με σπράιτ

Αυτή τη συνταγή μου την έχει φέρει η Ειρήνη. Κι είναι νόστιμη και τραγανή. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως ένα μέρος των υγρών της αποτελεί ένα αναψυκτικό: η σπράιτ (ή όποιο αντίστοιχο). Παρόμοια είναι κι η συνταγή με μπίρα (επιφυλάσσομαι για το μέλλον). Στη φωτογραφία το αποτέλεσμα δεν είναι και το καλύτερο, αφενός μεν γιατί έγινε πολύ ψηλή (κάτι που δεν μ' αρέσει, προτιμώ το ιταλικό στιλ, τη λεπτούλα ζύμη δηλ.) και αφετέρου αυτός που ανέλαβε το ψήσιμο την παραέψησε την πίτσα. Κι έτσι πρόσθεσα στη συνταγή και χρόνο ψησίματος που δεν είχα αρχικά! Ξαναφτιάξαμε την πίτσα κι άλλαξα τη φωτογραφία. Τώρα είναι στα μέτρα μου:) Για το αποτέλεσμα αυτό και για ένα ταψί του φούρνου χρησιμοποίησα το 1/3 των υλικών που λέει η συνταγή.

Ε, να υπάρχει και μια φωτογραφία απ' το ζυμάρι!

Υλικά

1 κουτί σπράιτ (330ml)
1 κουτί χλιαρό νερό (330ml)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουταλάκι αλάτι (ίσως και λίγο παραπάνω)
1 κ. αλεύρι
1/2 με 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζεσταίνω το νερό να γίνει χλιαρό. Σε μια λεκάνη ρίχνω την σπράιτ, μετά ρίχνω το χλιαρό νερό και έπειτα τη μαγιά. Ανακατεύω ελαφρά και ρίχνω λίγο αλεύρι και μετά το αλάτι. Αρχίζω να πλάθω την ζύμη μου ρίχνοντας εναλλάξ αλεύρι και λάδι έως ότου γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνω στην άκρη σκεπασμένη για μισή ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, και είναι έτοιμη προς χρήση. Στρώνω από πάνω τα υλικά που θέλω και ψήνω στους 180 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά.

Μικρά μυστικά

  • Η ζύμη γίνεται μπόλικη. Η δόση αυτή είναι για δυο ταψιά και βάλε. Έτσι, ή φτιάχνουμε λιγότερη ή αν γίνει πολλή, κρατάμε ζυμάρι στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για μια επόμενη φορά. Είναι θέμα και πόσο παχιά την θέλει κάποιος τη ζύμη στην πίτσα του.
  • Η μαγιά φαίνεται λίγη για τόσο αλεύρι. Την υπόλοιπη την αναπληρώνει το ανθρακικό που έχει η σπράιτ.
  • Το κουτί αναψυκτικό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και κλειστό. Όχι υπόλοιπο από ανοιγμένο μπουκάλι.
  • Τη ζύμη τη δουλεύω απαλά στο χέρι. Δεν την σφίγγω γιατί αλλιώς φεύγει το αέριο απ' τη σπράιτ και δεν φουσκώνει.
  • Τη ζύμη την ανοίγω και τη βάζω σε λαδωμένα ταψιά. Προσοχή: δεν την ανοίγω μέσα στο λαδωμένο ταψί (γιατί τότε δεν ανοίγει:) )

1 σχόλιο:

  1. Επειδή συνήθως δεν έχω σπράιτ, δοκίμασα με μπύρα. Εξαιρετική.
    Μάλλον πρέπει ν' αλλάξω τον τίτλο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.