11 Σεπτεμβρίου 2013

Μπουρεκάκια

Τα μπουρέκια είναι μια παλιά συνήθεια που εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή όταν τη θέση τους πήραν τα τυροπιτάκια Μαίρης. Η εποχή της δόξας τους ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 90. Τότε που κάναμε αρκετές εξόδους με φίλους για πικ-νικ σε παραλίες ή δασάκια. Και το συνηθισμένο "πρόχειρο" φαγητό που φτιάχναμε εμείς και παίρναμε μαζί μας ήταν τα μπουρέκια. Που μπορούν να γίνουν είτε με φύλλο (οπότε μπαίνουν και στο τηγάνι, κι είναι αυτά που συνήθως σερβίρουν στα καταστήματα) είτε με σφολιάτα (που είναι πιο εύκολα αλλά θέλουν φούρνο κι είναι πιο ελαφριά). Ειδικά αυτά τα τελευταία τα ταράζαμε. Η σφολιάτα έχει όγκο και εμφάνιση αλλά είναι αέρας σκέτος και ένα μόνο μπουρεκάκι δεν σου κάνει τίποτα. Έτρωγα λοιπόν 5 - 6 για μεζέ κι μ' έλεγε ο Αλέξης "σαρανταμπουρεκά":)

Υλικά

1 δόση μπεσαμέλ μάλλον σφιχτή
200 γρ. ζαμπόν
300 γρ. τυρί
λίγα μανιτάρια (προαιρετικά)
300 γρ. φύλλο ζύμης ή 500 γρ. σφολιάτα

Εκτέλεση

Φτιάχνω την μπεσαμέλ και προσθέτω το τυρί, το ζαμπόν και τα μανιτάρια. Κόβω το φύλλο σε πλατιές λωρίδες ή στρογγυλά με κουπ (στο εμπόριο κυκλοφορούν και έτοιμα κομμένα πιτάκια σφολιάτας), βάζω σε μια άκρη μια – δυο κουταλιές από το μείγμα, διπλώνω τις άκρες προς τα μέσα και το τυλίγω. Αν θέλω πασπαλίζω με σουσάμι. Τα αραδιάζω σε λαδωμένο ταψί (ή στρωμένο με ειδικό φύλλο σιλικόνης) και τα ψήνω στους 200° για μισή ώρα ή τα τηγανίζω σε μπόλικο λάδι (όχι τη σφολιάτα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.