09 Σεπτεμβρίου 2013

Μαρμελάδα Σύκο

Εποχή των σύκων. Καιρός να φτιάξουμε και καμιά μαρμελάδα. Έτσι κι αλλιώς η ιδέα της μαρμελάδας προσφέρεται. Τη φτιάχνεις και δίνεις σε γνωστούς και φίλους όταν πας για επίσκεψη. Το σύκο είναι απ' τα εύκολα υλικά μιας και από μόνο του είναι πολύ γλυκό. Έτσι, έχει μικρή διαδικασία για το βράσιμο, αν και, όπως όλα τα φρούτα θέλει δουλειά για να  την προετοιμασία του. Το θέμα στη συνταγή αυτή είναι οι αναλογίες, το πόσο θα βάλει κανένας είναι ανάλογα τα υλικά που έχει και το πόσο θέλει να φτιάξει.

Βασικό στοιχείο στις μαρμελάδες είναι πως τα φρούτα (τα σύκα στην περίπτωσή μας) θα πρέπει να είναι πολύ ώριμα. Η οδηγίες μιλάνε για καθαρισμένα, κάποιοι τη φτιάχνουν και χωρίς να τα έχουν καθαρίσει (τότε μάλλον θα χρειαστεί λίγη παραπάνω ζάχαρη).

Υλικά

1 κιλό σύκα καθαρισμένα
½ ποτήρι νερό
½ κιλό ζάχαρη
χυμό λεμονιού
προαιρετικά λίγη βανίλια

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα σύκα και τα αλέθω. Τα βάζω στην κατσαρόλα με το νερό και βράζω το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πάρουν βράση προσθέτω τη ζάχαρη. Συνεχίζω να ανακκατεύω μέχρι να δέσει (όταν αρχίζει και κάνει φουσκάλες οπότε και κάνω το τεστ του νερού: ρίχνω μια ελάχιστη ποσότητα σε ποτήρι με κρύο νερό και πρέπει να μένει ολόκληρη και να μη σκορπάει) και προσθέτω το λεμόνι.
Βάζω ζεστή τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τ' αφήνω ανάποδα να κρυώσουν.

Να σημειώσω εδώ πως η συγκεκριμένη μαρμελάδα έχει και υπακτικές ιδιότητες, είναι πρώτη σε όσους έχουν δυσκολίες με τη λειτουργία του εντέρου τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.