01 Σεπτεμβρίου 2013

Τιμές Βενζίνας στη Λέσβο (2013)

Έφυγα από τη Λέσβο κι είπα να κάνω μια αποτίμηση για τις τιμές της βενζίνας που βρήκα εκεί. Από τα παλιά χρόνια θυμάμαι να είναι πάντα η βενζίνα σημαντικά ακριβότερη απ' ότι στην Αθήνα ή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, πάντα φρόντιζα να έχω γεμάτο το αυτοκίνητο όταν έμπαινα στο βαπόρι (και να είμαι στο όριο όταν ξανάμπαινα για να επιστρέψω, αλλ' αυτό είναι το εύκολο). Κι όταν λέμε ακριβότερη μιλάμε για διαφορά στα 15 - 20 λεπτά το λίτρο. Όχι από τη φτηνότερη τιμή, από τη μέση προς την ακριβή. Είχε σχολιαστεί το θέμα και στις εφημερίδες κάποια εποχή.

Πέρυσι, ήταν η πρώτη χρονιά που η διαφορά ήταν μικρή. Ναι μεν η τιμή ήταν ψηλότερη αλλά όχι και τόσο. Τα 2 - 3 ή και 5 λεπτά δεν είναι και τόσο σημαντική διαφορά (αν και εκεί ο ΦΠΑ είναι στο 16% κι όχι στο 23% άρα καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος από το μεταφορικό κόστος). Επίσης, η διαφορά δεν ήταν μεγάλη ανάμεσα στην πόλη και την περιφέρεια. Αποτέλεσμα στην πόλη μπορεί να έβρισκε κάποιος και τιμές αντίστοιχες με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Φέτος η κατάσταση ήταν παρόμοια. Όταν έφυγα για Μυτιλήνη πριν ενάμιση μήνα η τιμή που άφησα ήταν στα 1,67 - 1,70€ το λίτρο για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων (που χρησιμοποιώ και παρακολουθώ την τιμή της). Παρόμοιες τιμές βρήκα στην πόλη. Απομακρυνόμενος η τιμή σκαρφάλωνε στα 1,72, πλησιάζοντας στο χωριό μου ήταν στα 1,75 και φτάνοντας τη βρίσκω στα 1,79. Αρκετή διαφορά ίσως πει κάποιος και θα συμφωνήσω, αλλά μόνο για την περιοχή που μένω. Και την άλλη μέρα είπα να κάνω βόλτα απ' το Πλωμάρι κι εκεί μου βγήκαν τα μάτια: 1,92!!!

Αρχές Αυγούστου κάπου οι τιμές στα τελευταία έπεσαν στο 1, 89 και 1,76 αντίστοιχα με τα υπόλοιπα βενζινάδικα που έβλεπα να μην έχουν σημαντικές αποκλίσεις απ' τις αρχικές τιμές που είχα δει (αν και, κάπου πρέπει να πήρε το μάτι μου και 1,64 αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος). Αυτό κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου ώσπου όταν άρχισε η αποχώρηση των τουριστών οι τιμές επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδά τους. Βέβαια, μάλλον πρέπει να υπάρχει γενικότερα άνοδος τιμών στη βενζίνα, πανελλαδικά, μιας και, παρόμοια άνοδο κατά 2 - 3 λεπτά παρατήρησα και στα υπόλοιπα βενζινάδικα που πέρασα.

Παρόμοιες τιμές (μέχρι δηλ. 1,72 άντε 1,75) ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού με την ακριβότερη να τη βρίσκει κανείς όσο απομακρυνόταν απ' την πρωτεύουσα. 1,79 ήταν μόνο στην Ερεσό (καμιά 100αριά χλμ μακρυά). Για την ιστορία, γυρίζοντας χτες στην Αθήνα οι τιμές ήταν γύρω στο 1,70 - 1,74€.

Συμπέρασμα (για φέτος). Η κρίση των τελευταίων χρόνων έφερε περιορισμό της κερδοσκοπίας στον συγκεκριμένο τομέα (αλλά όπως είναι φυσικό, όχι από όλους). Κάτι είναι κι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.