16 Αυγούστου 2013

Κρέμα από σιτάρι (Κολλυβόζουμο)

Ένα "γλύκισμα" απ' τα παλιά. Υγιεινό και θρεπτικό και νηστίσιμο. Όταν βράζανε τι σιτάρι για να κάνουν κόλλυβα, το ζουμί που έμενε είχε μέσα του τη μυρωδιά και τη νοστιμιά (αλλά και άλλα συστατικά) του σταριού. Και σκέφτηκαν πως είναι κρίμα να το πετάξουνε. Έτσι, το έδεσαν με λίγο αλεύρι (και μάλιστα ψημένο για να έχει μεγαλύτερη πηκτική ικανότητα) και λίγη ζάχαρη κι έφτιαξαν μια νοστιμότατη κρέμα. Και μιας και την έφτιαχναν με το ζουμί από κόλλυβα, την είπαν κολλυβόζουμο. Η μάνα μου όμως διάφορα νόστιμα που φτιάχνονταν εις μνήμην, τα έφτιαχνε και χωρίς να υπάρχει τέτοια αφορμή. Άμα κάτι της (και μας) αρέσει, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να υπάρχει δυσάρεστο γεγονός για να το απολαύσουμε. Και μιας και η Ειρήνη ξετρελαίνεται με την κρέμα αυτή, της την φτιάχνει τακτικά.

Υλικά (για 10 - 12 κρέμες)

250 γρ. σιτάρι
2 κιλά νερό
350 γρ. ζάχαρη (περίπου)
180 γρ. αλεύρι ψημένο
20 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Αποβραδίς: Καθαρίζω και πλένω καλά το σιτάρι. Το βάζω στο καλαθάκι χύτρας ταχύτητας, την κλείνω καλά, τη βάζω στη φωτιά μέχρι να σφυρίξει η βαλβίδα, οπότε την κλείνω και την αφήνω όλη τη νύχτα.
Το πρωί το βράζω για 15 – 20 λεπτά περίπου αφότου σφυρίξει η βαλβίδα. Βγάζω το σιτάρι και μετράμε το ζουμί. Προσθέτω, αν χρειάζεται, νερό μέχρι να γίνει 2 κιλά.
Υπολογίζω για κάθε 6 μέρη ζουμί 1 μέρος και κάτι ζάχαρη και 1 μέρος μείγμα αλεύρι (κοσκινίζω 1/10 κορν φλάουρ και 9/10 αλεύρι ψημένο – σε δυνατό φούρνο για 20 – 35 λεπτά να στεγνώσει και να πάρει χρώμα. Αν έχει σκουρύνει πολύ, μειώνω την ποσότητα).
Βάζω στη φωτιά το ζουμί με τη ζάχαρη κρατώντας λίγο κρύο ζουμί όπου λειώνω πολύ καλά το αλεύρι ώστε να γίνει χυλός και να μην έχει καθόλου σβόλους (για καλύτερα αποτελέσματα το περνάμε από σουρωτήρι). Όταν αρχίσει να βράζει το ζουμί ρίχνω λίγο – λίγο στο χυλό να ζεσταθεί καλά και το ρίχνω στην κατσαρόλα να πάρει βράση (όπως το αυγολέμονο). Ανακατεύω συνεχώς κι όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζω το κολυβόζουμο ζεστό σε πιάτα ή μπολ.
Σερβίρω την κρέμα πασπαλισμένη με καρύδια και κανέλα.

Κι ένα μυστικό: Επειδή η διαδικασία προετοιμασίας είναι αρκετά χρονοβόρα, συνήθως βράζουμε διπλή ποσότητα σιτάρι και χωρίζουμε το ζουμί στη μέση. Το μισό το φτιάχνουμε επιτόπου ενώ το υπόλοιπο το διατηρούμε στην κατάψυξη (κάνα ενάμιση μήνα συνήθως) και έτσι επαναλαμβάνουμε μόνο το δεύτερο μέρος:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.