29 Ιουλίου 2013

Πάστα Φλόρα

Ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό που το φτιάχνω με διάφορες ευκαιρίες, όταν θέλω να κάνω κάτι για λίγους, αν και, καμιά δεκαριά άτομα άνετα σερβίρονται απ' αυτό! Απαραίτητα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη μαρμελάδα (η συγκεκριμένη από τη Βίκη ήταν υπέροχη, μ' ένα άρωμα που και νεκρούς ανασταίνει - μάλλον ανέσταινε, τώρα καταναλώθηκε κι υπάρχουν δυσκολίες:) .

Υλικά

1 φλιτζάνι μαργαρίνη
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1 κρόκος αυγού
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 - 1½ φλιτζάνι μαρμελάδα (π. χ. βερίκοκο ή φράουλα κλπ)

Εκτέλεση

Βάζω μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαργαρίνη λιωμένη, τον κρόκο του αυγού, τη ζάχαρη, το λεμόνι, το κονιάκ και τα ζυμώνω. Η ζύμη γίνεται πολύ μαλακιά.
Παίρνω τη μισή ζύμη και την στρώνω στον πάτο ενός ταψιού με διάμετρο 22 ή 24 εκ. Με την υπόλοιπη φτιάχνω κορδόνια. Το ένα κορδόνι πάει γύρω - γύρω και τα άλλα σταυρωτά.
Βάζω την μαρμελάδα ανάμεσα (ή απλώνω τη μαρμελάδα και από πάνω τα κορδόνια της ζύμης).
Ψήνεται για 30 – 40 λεπτά σε μέτριο φούρνο (180º C).

Από το ασπράδι που μένει, μπορώ να αλείψω τα κορδόνια ώστε να πάρουν χρώμα στο ψήσιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.