31 Ιουλίου 2013

Γαρίδες με μουστάρδα και ούζο

Τις γαρίδες συνήθως τις φτιάχνω σαγανάκι (και διαφωνούμε με τη μάνα μου που λέει πως εκεί χάνονται και μόνο τηγανητές αξίζουν ή έστω με ρύζι που εμένα δεν μου πάει καθόλου). Επιφυλάσσομαι να δώσω συνταγή στο μέλλον. Συνήθως οι γαρίδες που χρησιμοποιώ είναι κατεψυγμένες γιατί δεν είναι εύκολο να τις έχεις την ώρα που τις θέλεις, πρέπει να το έχεις προγραμματίσει έγκαιρα, πράγμα αρκετά δύσκολο. Έτσι και τώρα έψαχνα κάτι για βραδινό. Το ένα δεν μας άρεσε, το άλλο δεν είχαμε τα υλικά και κάπου πέφτει η ιδέα για γαρίδες. Και θυμήθηκα πριν πολλά χρόνια σε ένα ουζερί στο Αιγάλεω που είχαμε φάει γαρίδες με μουστάρδα. Ρίχνω μια ματιά σε άλλα σχετικά σάιτ, βρίσκω διάφορα τα συνδυάζω και η συνταγή φτιάχνεται! Προτίμησα να τις κάνω στο φούρνο για πιο ελαφριές, όμως μπορούν να γίνουν και στο τηγάνι.

Υλικά

500 γρ. γαρίδες
3 - 4 κουταλιές μουστάρδα
3 κουταλιές λεμόνι
3 κουταλιές ούζο
3 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω και καθαρίζω τις γαρίδες αν είναι φρέσκες ή τις ξεπαγώνω αν είναι καταψυγμένες. Σε ένα μπολ χτυπάω καλά τα υπόλοιπα υλικά να γίνει μια βελούδινη σάλτσα. Βάζω τις γαρίδες σ' ένα μικρό ταψάκι, περιχύνω με τη σάλτσα και ψήνω στους 180 για 15' - 20' περίπου. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Έχοντας βρει τυχαία τη σελίδα σας (μέσω Σαραντάκου...), διαπίστωσα ότι η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και με μανιτάρια, με την ανάλογη τροποποίηση (σωτάρουμε πρώτα σε κατσαρόλα τα μανιτάρια με λάδι και σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει). Πολύ νόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Θα τη δοκιμάσω πάραυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την εποχή που πήγαινα στα 7 καραβάκια (πριν σηκώσουν την Συγγρού για νάρθει ο Ζισκάρ Ντ'Εσταίν και πετσοκόψουν την πρόσβαση στην θρυλική ψαροταβέρνα) έμαθα πως τα οστακόδερμα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους βραστά. Βραστές γαρίδες με σος από 3 μέρη μαγιονέζας, ένα κέτσαπ μια κουταλιά βαλσάμικο και μια πρέζα μικρή τσίλιπάουντερ, σερβίρονται και πάνω σ'ένα φύλλο μαρουλιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.