21 Ιουλίου 2013

Φαγητά στην κατάψυξη

Τι κάνω όταν περισσέψει ένα φαγητό; Γιατί όσο και να μένει κάθε φορά η μάνα μου κατάπληκτη για το πώς τα καταφέρνω και έρχεται μία η άλλη (ούτε να περισσέψει φαγητό ούτε και να λείψει από κάποιον), υπάρχουν φορές που κάποιο φαγητό περισσεύει. Είτε γιατί κάποιος δεν ήρθε για φαγητό είτε γιατί η ποσότητα που θα μαγειρευτεί είναι αναγκαστικά μεγαλύτερη. Να φέρω για παράδειγμα τον πασχαλινό οβελία. Γίνεται να βγει ακριβώς σε ποσότητα (ούτε καν περίπου). Επίσης, όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι συνήθως οι ποσότητες που φτιάχνονται είναι αυξημένες, πώς αλλιώς. Έτσι μπαίνει το δίλημμα. Τι κάνω το φαγητό που περισσεύει; Όπως φαίνεται απ' τον τίτλο η πιο συνηθισμένη λύση είναι να τα βάλω στην κατάψυξη.

Σίγουρα κάποια απ' τα περισσεύματα τρώγονται την επόμενη μέρα. Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως δεν μπορούν να φάνε φαγητό της προηγούμενης μέρας. Τέτοιο πρόβλημα δεν έχω. Κάποτε μάλιστα το είχα σύστημα. Όταν έμενα μόνος μου στο Διδυμότειχο δεν μαγείρευα μόνο μια μερίδα. Δυο ή τρεις ήταν το συνηθισμένο (εκτός κι αν είχα κόσμο!). Μια μερίδα για την ίδια μέρα, μια για την επόμενη και, αν το φαγητό μπορούσε να κρατηθεί, άλλη μια για την κατάψυξη. Γιατί δεν μπαίνουν όλα τα φαγητά στην κατάψυξη. Κάποια αν μπούνε (μαγειρεμένα - γιατί τα ωμά είναι άλλη ιστορία) είναι σκέτη αποτυχία. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σίγουρα μπορούν να μπούνε όλα τα κρεατικά. Το κατσικάκι του Πάσχα που λέγαμε ή κεφτεδάκια ψημένα ή κοτόπουλο για καμιά σαλάτα είναι σύνηθες να υπάρχει στον καταψύκτη. Το ίδιο και τα ψαρικά. Επίσης τα όσπρια άνετα μπορούν να κρατηθούν. Και η λίστα μάλλον εξαντλείται.

Τι δεν μπαίνει; Ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά. Φαγητά δηλαδή που όταν μαγειρεύονται ρουφάνε νερό. Αν τα βάλεις στην κατάψυξη το νερό που έχουν απορροφήσει παγώνει κι όταν ξεπαγώσουν φεύγει από μέσα τους και γίνονται σαν σφουγγάρι.

Αυτά τα έμαθα με τη μέθοδο της δοκιμής και της πλάνης. Έβαζα δηλ. τα πάντα στην κατάψυξη κι άλλες φορές δεν υπήρχε πρόβλημα ενώ άλλες αποτυχία σκέτη. Θα μου πει κανείς δεν τα έτρωγα τα σφουγγαράτα; Ε, καλά. Προφανώς και τα έτρωγα κι αυτά αλλά φροντίζοντας να το αποφύγω για το μέλλον.

Αντίθετα, ωμά μπορούν να μπουν και να διατηρηθούν σχεδόν τα πάντα. Τα κολοκυθολούλουδα νομίζω τα έχω αναφέρει. Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τα ντολμαδάκια. Που παρόλο που έχουν ρύζι, ωμά μπορούν να κρατηθούν αρκετό καιρό. Γιατί το ρύζι καταστρέφεται μαγειρεμένο. Επίσης ζύμη για πίτες ή μείγμα για τυροπιτάκια. Αν για κάποιο λόγο δεν συμβαδίζει η προετοιμασμένη ποσότητα, μπορούν άνετα να μείνουν για μια επόμενη φορά. Αλλά και έτοιμα τυροπιτάκια ψημένα μπορούν να υπάρχουν για παρακαταθήκη και με ένα καλό ζέσταμα να φρεσκαριστούν.

Γενικά η κατάψυξη λύνει τα χέρια. Το πρόβλημα είναι μόνο να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος. Κι αν γίνει κι είναι για λίγο δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως γίνει κατά τη διάρκεια απουσίας, Τότε μιλάμε για την καταστροφή. Έχουν πεταχτεί ψυγεία γι' αυτό το λόγο. Η καλύτερη λύση είναι να κλείνει η κατάψυξη κατά τη διάρκεια των διακοπών. Και δεν υπάρχει κίνδυνος για απρόοπτα και ανανεώνεται το περιεχόμενό της:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.