15 Ιουνίου 2013

Χορταρικά βραστά

Τα χόρτα είναι απ' τις σαλάτες που μ' αρέσουν χειμώνα - καλοκαίρι. Ανάλογα την εποχή είναι και το είδος. Προσωπικά, δεν μ' αρέσουν τα ιταλικά ή τα σπαρτά, του κήπου. Προτιμώ τα άγρια (που όμως είναι ακριβά) ή τους ζοχούς για το χειμώνα, τα βλίτα για το καλοκαίρι. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι κυρίως το χειμώνα αν και, υπάρχουν και τα κατεψυγμένα για όλο το χρόνο. Επίσης και τα παντζάρια. Η διαδικασία για όλ' αυτά είναι η ίδια. Διαφέρει ο χρόνος βρασίματος μόνο.
Μια άλλη συνηθισμένη διαφωνία είναι αν τα χόρτα τρώγονται κρύα ή ζεστά. Ας πούμε του πατέρα μου του άρεσαν ζεστά όπως βγαίνανε απ' την κατσαρόλα. Αντίθετα, ο αδελφός του τα ήθελε να μείνουν την επόμενη μέρα να είναι πολύ καλά κρυωμένα. Τι να πω. Γούστα είν' αυτά. Εγώ πάντως δεν έχω τέτοιο πρόβλημα: τα τρώω έτσι, τα τρώω κι αλλιώς.

Υλικά
1 κιλό χόρτα που μ’ αρέσουν (ραδίκια, βλίτα, ζοχοί, άγρια αλλά και κουνουπίδι ή μπρόκολο, κλπ)
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζω τα χόρτα και τα ξεπλένω αρκετά νερά (να μην βγάζουν χώματα). Βάζω σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό με το αλάτι και όταν βράσει ρίχνω τα χόρτα. Τα βράζω για 3 – 5 λεπτά ανάλογα με το είδος τους (προσοχή να μην λιώσουν).
Σερβίρονται με λάδι και λεμόνι (αν και μερικοί προτιμούν ξύδι).

Μπορούν να μπουν για βράσιμο και από κρύο νερό (σε χλιαρό δεν πρέπει να μπαίνουν) μόνο που τότε δεν κρατάνε το όμορφο πράσινο χρώμα τους (κι οι φήμες θέλουν να χάνουν αρκετές από τις βιταμίνες τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.