21 Ιουνίου 2013

Πέστο

Μια πανέμορφη και πεντανόστιμη πρόταση σήμερα. Σάλτσα πέστο. Η ωμή σάλτσα με βασιλικό. Που συνδυάζεται με τα μακαρόνια κυρίως, αν και βλέπω ή διαβάζω να μπαίνει και σε άλλα φαγητά. Έχω δει πίτσα με πέστο, νιόκι με πέστο και πάει λέγοντας. Το καλό δε με την πέστο είναι πως φτιάχνεις όση σε βολέψει, χρησιμοποιείς τόση όση σ' αρέσει και την υπόλοιπη την κρατάς σε βαζάκι στο ψυγείο (που ακόμα κι αυτό δεν είναι απαραίτητο) μιας και δεν έχει κάτι που χαλάει. Θυμάμαι που μου την έλεγε η Ορσαλία πριν αρκετά χρόνια, αλλά δεν έτυχε να των φτιάξω μέχρι σχετικά πρόσφατα. Που την είδα και την αγόρασα έτοιμη από σουπερμάρκετ της Γερμανίας. Εντυπωσιάστηκα κι όταν μου τέλειωσε η προμήθεια που είχα κάνει (μια που δοκίμασα από την Ελλάδα δεν μ' άρεσε και τόσο) είπα να την φτιάξω. Και τ' αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Υλικά

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι βασιλικό (κι αν δεν υπάρχει φρέσκος, μπορεί να μπει ξερός ή ανάμικτος)
2 κουταλιές κουκουνάρι ή καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση

Ρίχνω όλα τα υλικά σ' ένα μούλτι και τα χτυπάω καλά. Αυτό ήτανε. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη! Πρέπει να είναι αρκετά πηχτή, σαν κρέμα.
Για πιο μερακλίδικη μπορεί να προστεθεί και μια σκελίδα σκόρδο (που όμως αν μείνει για μελλοντική χρήση, μυρίζει έντονα).

Παρατήρηση:

Σύμφωνα με το μπλογκ μπλογκμάγειρος (που τώρα έχει σταματήσει να ενημερώνεται) η πέστο είναι γενικά η σάλτσα που είναι χτυπητή στο γουδί. Έτσι όπως την ξέρω, είναι πέστο Τζενοβέζε. Δεν θα του χαλάσω χατήρι :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.