17 Ιουνίου 2013

Λευκωσία - στους δρόμους

Πολλά βλέπεις να συμβαίνουν στους δρόμους μιας πόλης. Σοβαρά και ευτράπελα όρεξη να έχεις να παρατηρείς. Έτσι στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης της Λευκωσίας είπα να παρουσιάσω μερικές τέτοιες φωτογραφίες. Στην πρώτη είναι το μνημείο(; ) που υπάρχει μπροστά απ' το πέρασμα της οδού Λήδρας (στο πάλαι ποτέ οδόφραγμα). Δεν το πολυκατάλαβα για να πω την αλήθεια, έχει γραμμένα διάφορα στην επιφάνεια σε κυκλική γραφή, πού να στριφογυρίσεις για να διαβάσεις το κείμενο.

Άλλη μια άποψη της οδού Λήδρας. Κι ένας Τουταγχαμών έξω από ένα μαγαζί με αιγυπτιακά, βγάζει φωτογραφίες με τους τουρίστες και, κυρίως, τις τουρίστριες.
Σημαιοστολισμένος ο παράδρομος, με ελληνικές σημαίες βέβαια. Σπάνια να δω κυπραίικες. Στην άλλη ένα σκουπιδοτενεκές. Δηλαδή έτσι τον λέμε στα καλαμαρίστικα (καλά, τον λέμε και κάδο. Απορριμάτων!). Γιατί οι Κυπραίοι τον γράφουν πιο επίσημα: "Σκυβαλοδοχείο":)
Τα κυπριακά ταχυδρομεία χρησιμοποιούν το κίτρινο χρώμα με πράσινα γράμματα. Κίτρινα είναι και τα αντίστοιχα γραμματοκιβώτια. Το σχήμα τους, το τυπικό των εγγλέζικων. Γιατί υπάρχουν στην Κύπρο (σε κάποιες περιοχές) και εγγλέζικα που τα ξεχωρίζεις γιατί είναι κόκκινα (και εννοείται πως εξυπηρετούνται απ' ευθείας απ' το Royal Mail)!
Ψηφιδωτό σε εκκλησία και δίπλα μια πλατεία απ' τα παλιά. Με κόσμο να πίνει τον καφέ του χαλαρός.
Μερικές πινακίδες σε καταστήματα. Το ενδιαφέρον (για μένα) η "Λαιμητόμος της λίρας". Μπορεί να απόκτησε κι η Κύπρος ευρώ (και πρόκοψε μ' αυτό), όμως η ταμπέλα δεν εκσυγχρονίστηκε! Επίσης περίεργο μου φάνηκε που το σωματείο των Πόντιων είχε την ταμπέλα του γραμμένη πρώτα στα ρώσικα και μετά στα ελληνικά.
Πινακίδων (και καταστημάτων) συνέχεια. Μπουγάτσα Σερρών και στη Λευκωσία. Απ' την άλλη, μ' άρεσε το κλείσιμο της πόρτας στο μαγαζί για τη νύχτα: Μπορεί να άλλαξε τις πόρτες ο μαγαζάτορας και να έβαλε απ' τις μοντέρνες τις τζαμένιες, τη συνήθεια του όμως να κλειδώνει περνώντας αλυσίδα και λουκέτο δεν την άφησε.
Στη Λευκωσία -και στην Κύπρο γενικότερα- υπάρχουν μπόλικες Φιλιππινέζες. Ή τουλάχιστον υπήρχαν μέχρι που πήγαμε εμείς, ήταν οι μέρες που παζαρευόταν το κούρεμα των καταθέσεων. Και την Κυριακή έχουν έξοδο. Και γεμίζουν το χώρο ανάμεσα στα τείχη. Αλλά εκτός απ' το έξω υπάρχει και το μέσα: το μαγαζί με φιλιππινέζικο φαγητό.
Στο κλείσιμο η σημερινή πύλη Πάφου. Τα τείχη της Λευκωσίας είχαν κάποιες πύλες που έκλειναν τα βράδια. Τα ονόματά τους τα είχαν πάρει ανάλογα απ' τις πόλεις απ' τις οποίες ερχόταν ο δρόμος που κατέληγε στη συγκεκριμένη πύλη. Σήμερα είναι μόνο σαν ονόματα η Πύλη της Πάφου και η πύλη της Αμμοχώστου. Είναι βέβαια και η πύλη της Κυρήνειας, αλλά αυτή είναι (όπως είναι φυσικό; στα κατεχόμενα. Στην άλλη φωτογραφία κι οι πρίζες της Κύπρου ακολουθούν τα εγγλέζικα πρότυπα. Έτσι, για τους καλαμαράδες που θα επισκεφτούν το νησί είναι απαραίτητος ο σχετικός μετατροπέας (αντάπτορας στα ελληνικά:) ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.