19 Ιουνίου 2013

Λευκωσία από ψηλά - τα μνημεία της

Από ψηλά; Σχετικά. Όχι από αεροπλάνο αλλά από ένα ψηλό της σημείο. Και μνημεία ιστορικά κι όχι αυτά που είναι εις μνήμην κάποιου. Που τα είδαμε από ψηλά, απ' το μουσείο παρατηρητήριο στον Πύργο Σιακόλα και σε κάποια πήγαμε κι από κοντά. Όμως δεν ήταν εύκολο να πάμε σε όλα κοντά γιατί κάποια βρίσκονται στα κατεχόμενα (και δεν είχα διάθεση να περάσω στην από κει μεριά).

Χάρτης της τειχισμένης Λευκωσίας και το Αρχιεπισκοπικό μέγαρο.
Η Μαρωνίτικη και η Καθολική εκκλησία
Το Λήδρα Πάλας, ξενοδοχείο πολυτελείας κάποτε που όμως βρέθηκε (εντελώς τυχαία) μέσα στην πράσινη γραμμή κι έτσι έκλεισε και χρησιμοποιείται ως έδρα των αξιωματούχων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και στην άλλη φωτογραφία η Αρμένικη εκκλησία.
Το Μπουγιούκ Χαν (Μεγάλο Χάνι) και το τέμενος Σελιμιγιέ.
Εκκλησία το Αρχάγγελου Μιχαήλ του Τρυπιώτη κι ο ναός του Αγίου Νικολάου (Μπετεστάν). Προσοχή είναι η εκκλησία που φαίνεται μπροστά απ' το τζαμί Σελιμιγιέ! Δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, αλλά τι να κάνουμε:)
και το μοναστήρι και εκκλησία της Παναγίας των Αυγουστίνων, νυν τέμενος Ομεριέ, από μακριά κι από κοντά (είναι κοντά στα τείχη στην ελεύθερη Λευκωσία κι έτσι το είδαμε κι από κοντά).
Κι απέναντι απ' το τζαμί, τα λουτρά Ομεριέ.
Το παρεκκλήσι του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου και ένα κομμάτι απ' το υδραγωγείο της πόλης.
Τα τείχη της (παλιάς) πόλης και ενδιάμεσά τους η τάφρος που χρησιμοποιείται σήμερα αλλού σαν πάρκο, αλλού σαν πάρκινγκ κι αλλού μένει σαν χώρος πράσινου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.