13 Ιουνίου 2013

Καλαμάρια ψητά

Ένα τελείως απλό φαγητό που όμως δεν το είχα φάει (άρα κι φτιάξει) ποτέ. Μέχρι που ένα μεσημέρι μου πρότεινε φίλος να πάμε για φαγητό ένα μεσημέρι στο Μόναχο. Και διάλεξε για τόπο φαγητού ένα κυλικείο(!) σε μια απ' τις πισίνες (μπαντ - bad) της πόλης. Παράξενο μου φάνηκε μιας και σε κυλικείο φαγητό δεν το έχω συνηθίσει. Όμως η επιλογή του ήταν εξαιρετική. Και για γεύμα πρότεινε το συγκεκριμένο πιάτο: καλαμάρια ψητά. Το κυλικείο το είχε Έλληνας (ο φίλος ήταν διεθνής, καμιά σχέση με Ελλάδα εκτός απ' την αγάπη του για τη χώρα) και μας εντυπωσίασε με το πιάτο του. Τα καλαμαράκια ψημένα στη σχάρα παρουσιάστηκαν όπως στη φωτογραφία: πάνω σε μαρούλι (δεν θυμάμαι αν ήταν πολύχρωμο). Κι ήταν μια αποκάλυψη. Νοστιμότατο και υγιεινό.

Υλικά
1 κιλό καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
Εκτέλεση
Αν τα καλαμάρια είναι κατεψυγμένα φροντίζω να έχουν ξεπαγώσει καλά. Τα καθαρίζω από τις πένες (τη ζελατίνα που έχουν για σκελετό) και τα σκίζω απ' τη μια μεριά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα ψήνω στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική ψησταριά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται με λεμόνι και η ιδέα να είναι η σαλάτα μαρούλι που πάνω της να είναι τα καλαμάρια είναι καταπληκτική.

Όταν ψήνονται τα καλαμάρια βγάζουν πολλά νερά γι' αυτό χρειάζεται δυνατή φωτιά. Επίσης, όπως και τα άλλα θαλασσινά όταν ψήνονται μαζεύουν. Έτσι, όταν τα βλέπεις σου φαίνονται λίγα, αλλά είναι αρκετά χορταστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.