24 Μαΐου 2013

Παπουτσάκια

Τα παπουτσάκια είναι ένα φαγητό με βάση τη μελιτζάνα. Την ανοίγω, βγάζω το μέσα της και το αντικαθιστώ με κάτι άλλο που το σκεπάζω από πάνω με μια μπεσαμέλ. Το θέμα είναι τι βάζω μέσα. Στις διάφορες παραλλαγές που τα έχω φάει, το μέσα είναι κιμάς. Όμως, μελιτζάνα με κιμά και μπεσαμέλ έχει κι ο μουσακάς. Γιατί να βάλω κι άλλο φαγητό παρόμοιο, μόνο και μόνο για ν' αλλάξω τον τρόπο που θα μπει η μελιτζάνα από κάτω, αν θα είναι ροδέλες ή σε στρώσεις; Στο χωριό μου τα παπουτσάκια γίνονται "ορφανά", χωρίς κιμά. Μ' αρέσουν πολύ, αλλά μιας και είναι αρκετά μπελαλίδικο φαγητό, προτιμώ αντί να το φτιάχνω εγώ, μόνο να το τρώω. Πώς γίνεται αυτό; Απλούστατα, το αφήνω να το φτιάχνει η μάνα μου το καλοκαίρι όταν πάμε από κει! Δεν είναι το μόνο, αλλά για τα άλλα (λουλουδάκια, ντολμαδάκια) έχει βρεθεί τρόπος (η κατάψυξη δηλ.) να μας τα ετοιμάζει και να τα χρησιμοποιούμε εν ευθέτω χρόνο. Για τα παπουτσάκια όμως όχι:(

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες
½ ντομάτα
2 αυγά
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, Πιπέρι
Μαϊντανό
Ρίγανη
Κύμινο
Μπεσαμέλ σφιχτή

Εκτέλεση

Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση και τις βράζω ελαφρά σε κατσαρόλα με αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Τις αδειάζω και αφήνω μόνο το εξωτερικό τους μέρος. Τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το μισό λάδι και λίγο αλάτι και προσθέτω το εσωτερικό της μελιτζάνας, τη ντομάτα, το μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Τα ψήνω καλά και τ’ αφήνω λίγο να κρυώσουν οπότε προσθέτω τα αυγά και το τυρί. Σε καλά λαδωμένο ταψί απλώνω τις μελιτζάνες με το αδειασμένο μέρος προς τα πάνω και τις γεμίζω με το μείγμα που έχω ετοιμάσει. Καλύπτω κάθε παπουτσάκι με μπεσαμέλ και τα ψήνω στο φούρνο για μισή ώρα (μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.