26 Μαΐου 2013

Λευκωσία - κτίρια

Στη Λευκωσία που κάναμε τη βόλτα μας βρήκαμε κάποια ιδιαίτερα κτίρια. Θα μου πει κάποιος πως κάθε πόλη έχει κάτι το ιδιαίτερο. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα να επισκέπτεσαι άλλα μέρη. Σωστά. Ε, κάποια τέτοια κτίρια, απ' αυτά δηλαδή που ξεχωρίζουν θέλω να παρουσιάσω σήμερα εδώ. Και ξεκινάω από ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια παρόλο που δεν είναι κάποιο παλιό κτίριο που να κουβαλάει αιώνες στην πλάτη του. Είναι το μέγαρο της αρχιεπισκοπής..


Απέναντί του το περίφημο Παγκύπριον Γυμνάσιον (προσοχή στα τελικά -ν).
Και η βιβλιοθήκη του.
 Το δημοτικό θέατρο της πόλης και το παρθεναγωγείο της Φανερωμένης στο κέντρο.
Και φεύγουμε απ' τα ιστορικά κτίρια και πάμε στα πιο απλά, αλλά χαρακτηριστικά της πόλης. Που δυστυχώς αρκετά απ' αυτά είναι εγκαταλειμμένα. Κυρίως όσα ήταν τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας και οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν για το βορά.
Τις μέρες που βρεθήκαμε εμείς στην Κύπρο ήταν στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. Που γιορτάζεται όπως και στην Ελλάδα, κάτι που για μένα ενέχει αντινομία, αλλά αυτά όταν θα γράψω για την παρέλαση στη Λάρνακα. Προς το παρόν να σημειώσω μόνο πως στο σημαιοστολισμό τα σημαιάκια Ελλάδας και Κύπρου εναλλάσσονταν ενώ πολλά κτίρια είχαν αναρτημένη την ελληνική σημαία.
Τι γίνονται τα ετοιμόρροπα κτίρια; Είν' ένα θέμα που με απασχολεί μιας και στο χωριό έχω ακριβώς κολλητά ένα τέτοιο χάλασμα που είναι επικίνδυνο τόσο για τους διερχόμενους όσο και για το σπίτι της μάνας μου. Στην Κύπρο βρήκαν τη λύση με το να κολλήσουν μια προειδοποιητική ανακοίνωση και τέλος.
Τα παλιά κτίρια δεν είναι όλα παρατημένα. Κάποια έχουν μετατραπεί σε καφέ και μπαράκια και είναι πανέμορφα όπως ο Ερωδός, που ξετρέλανε τη Μαρία, αλλά δεν μας βόλεψε να κάτσουμε.
Δυο απόψεις ακόμα. Στη δεύτερη κυριαρχούν τα καλώδια. Και στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, τα καλώδια είναι εξωτερικά και κόβουν τη θέα (πέρα απ' τους κινδύνους που κρύβουν).
Και κλείνω με την είσοδο σε έναν "πύργο". Τα 10 -12 πατώματα για τη Λευκωσία είναι πολλά και το κτίριο που τα έχει μπορεί να χαρακτηρίζεται πύργος! Ο συγκεκριμένος Πύργος Σιακόλα έχει που βρίσκεται λίγο πριν το οδόφραγμα της Λήδρας έχει στον τελευταίο του όροφο (11ο) ένα μουσείο - παρατηρητήριο όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει όλη την πόλη από ψηλά, μαθαίνοντας και μερικά πράγματα για την ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.