18 Μαΐου 2013

Φλάμκουχεν (Flammkuchen)

Το φλάμκουχεν είναι κλασσικό αλσατικό έδεσμα. Το δοκίμασα σε διάφορες εκδοχές στη Γερμανία. Αυτή που παρουσιάζω εδώ τη βρήκα με ένα γκούγκλισμα. Μου ταίριαζε, τη δοκίμασα και πράγματι τη βρήκα πολύ όμορφη. Το καλό με τη συνταγή αυτή ήταν πως στο σάιτ που τη βρήκα την είχε και προσαρμόσιμη: Το στάνταρ ήταν για δυο άτομα, αλλά μπορούσες να αλλάξεις το νούμερο και να σου δώσει τις αναλογίες για όσους θέλεις! Στη συνταγή αναφέρεται τυρί κρέμα. Άλλα είδη που επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι κρέμα γάλακτος, κρεμ-φρες ή ξινή κρέμα ή ένας συνδυασμός απ' αυτά. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσες παραλλαγές κρέμας (ειδικά στο όνομα!). Εγώ το προτιμώ με ελληνικό αλειφωτό κατσικίσιο τυρί όπως το κατίκι Δομοκού ή το Βασιλοτύρι. Επίσης μπορούν να μπουν και τα διάφορα ξένα (φιλαδέλφεια, κότατζ τσιζ κλπ) που είναι πιο επίπεδη η γεύση τους.

Υλικά για 4 άτομα

Για τη βάση

400 γρ. αλεύρι
240 γρ. νερό
10 γρ. αλάτι
10 γρ. μαγιά μπίρας

Για στρώσιμο

240 γρ. κρεμμύδι
400 γρ. τυρί αλειφωτό
400 γρ. μπέικον σε κύβους

Εκτέλεση

Ανακατεύω καλά το αλεύρι με νερό, αλάτι και μαγιά και τα αφήνω για 1 - 1,5 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει λίγο. Κόβω τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες τα πασπαλίζω με λίγο αλάτι και τ' αφήνω κι αυτό να σταθεί καμιά ώρα. Προθερμάνω το φούρνο στους 250 βαθμούς. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Ανοίγω το κάθε κομμάτι να γίνει λεπτό (σαν να ανοίγω φύλλο περίπου). Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζω το φύλλο επάνω. Το αν θα είναι ένα ή δύο στο κάθε ταψί εξαρτάται από το μέγεθος, βασικά πρέπει ν' ανοίξει αρκετά ώστε να γεμίζει το ταψί του φούρνου).
Απλώνω από πάνω το τυρί που το έχω δουλέψει για να αλείφεται άνετα, απλώνω το μπέικον και τα κρεμμύδια και ψήνω στο φούρνο για 5 - 10 λεπτά.

Εύκολη παραλλαγή

Αντί για να φτιάξω ζύμη και να περιμένω πότε θα γίνει, μια τορτίγια κάνει εξίσου καλή δουλειά. Ή μια μεγάλη σουβλακόπιτα (αλλά τότε θάναι πολύ το ζυμάρι, όμως αυτό πάει ανάλογα τα γούστα).

1 σχόλιο:

  1. Μας ενέπνευσες με το αλσατικό σου έδεσμα!... Θα τη δοκιμάσουμε πάραυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.