24 Απριλίου 2013

Μαγειρίτσα Παραδοσιακή

Πάσχα έρχεται. Ανάμεσα στα άλλα παραδοσιακά εδέσματα είναι και η μαγειρίτσα. Που τρώγεται μετά το "Χριστός Ανέστη" (κι από μερικούς και νωρίτερα, αλλ' αυτό είν' άλλο θέμα). Η σύνθεση της μαγειρίτσας είναι τέτοια που σηκώνει πολλή κουβέντα. Σ' άλλους αρέσει και σ' άλλους όχι. Κάποιοι π.χ. αντί για μαγειρίτσα βάζουν μια απλή κρεατόσουπα ή και κοτόσουπα. Και στο σπίτι μας παλιά, αυτό κάναμε. Τελικά όμως είδα πως αν κάνεις σωστά την προετοιμασία το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έτσι αποφάσισα πως καλό είναι να παρουσιάσω την παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια
έντερα
1 φλιτζάνι λάδι
1 – 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι
2 αυγά
2 λεμόνια
Άνηθος
Εκτέλεση
Πλένω πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα. (Τα έντερα για να τα πλύνω πολύ καλά, τα έχω γυρίσει με ένα καλαμάκι ή ένα στυλό μπικ απ’ την ανάποδη). Ζεματάω την συκωταριά και τα έντερα σε νερό βραστό. Μόλις βράσει την ψιλοκόβω σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζω σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Προσθέτω τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα τσιγαρίζω. Βάζω και τα κομμάτια της συκωταριάς με τα έντερα. Προσθέτω τα μαρούλια τον άνηθο το αλατοπίπερο και 4 φλιτζάνια νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν. Μόλις βράσουν ρίχνω το ρύζι και βράζω για 5’ ακόμα.
Φτιάχνω το αυγολέμονο: Χτυπάω το χυμό των λεμονιού με τα αυγά. Προσθέτω λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας συνεχώς (αυτό γίνεται για να μην κόψει το αυγό). Όταν έχω βάλει αρκετό το ρίχνω όλο μαζί στην κατσαρόλα και κουνάω ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού και τ' αφήνω στη φωτιά για ένα λεπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.