07 Μαρτίου 2013

Τυροπιτάκια Μαίρης

Θα έλεγα καλύτερα τυροπιτάκια Μαίρης εκτελεσμένα από τη Μαρία. Λοιπόν η φίλη μας η Μαίρη βρίσκει πολλές συνταγές ενδιαφέρουσες. Συνήθως τις ανταλλάσσουμε όταν καθόμαστε τα βράδια στη θάλασσα. Έτσι πειραματίζομαι με τις ιδέες της και βγαίνει ως συνήθως ένα καλό αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου, γιατί βγαίνει πάντα στάνταρ η ζύμη. Συνήθως φτιάχνω τυροπιτάκια, αλλά μπορεί να γεμιστεί με λουκανικάκι ή ελίτσες ή σπανάκι. 'Άλλη ιδέα της Ειρήνης είναι σε γλυκό, δηλαδή γεμισμένη με μερέντα!! Έχει ενδιαφέρον ο συνδυασμός το αλμυρό με το γλυκό. Όταν λοιπόν φτιάχνουμε μια δόση από τη ζύμη αυτή, μπορεί να παρουσιάσουμε μια πιατέλα που να είναι για πολλά γούστα.

Υλικά
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
2 κουταλάκια ξύδι
1 κούπα γάλα
1 αυγό
3/4 κούπας λάδι
3 1/2 κούπες αλεύρι
για τη γέμιση
300 γραμ φέτα
1 αυγό
λίγο γάλα
λίγο σιμιγδάλι ή πουρές πατάτας
πιπέρι
ρίγανη ή δυόσμος
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά (σε σκόνη ή 30 γρ φρέσκια ή κατεψυγμένη - συνήθως την αγοράζω, την τρίβω και τη βάζω στην κατάψυξη) και το ξύδι. Ζεσταίνω το γάλα σε μια κούπα συνήθως σε φούρνο μικροκυμάτων και το ρίχνω πάνω στα υλικά μέχρι να τα διαλύσω όμορφα. Προσθέτω το λάδι, και μετά το αυγό και ανακατεύω καλά να ενσωματωθεί.
Μετά έρχεται η ώρα του αλευριού, το βάζω στην ίδια κούπα που ζέστανα το γάλα και το ρίχνω σιγά για να προλαβαίνω να το αναμείξω. Αφήνω λίγο την ζύμη να ξεκουραστεί. Συνήθως δεν μου κολλάει στα χέρια η ζύμη, αν όμως δεν τα καταφέρω, όταν ξεκουραστεί θα ξεκολλήσει. Αν τώρα δεν είναι έτσι, βάζω και λίγο αλευράκι για να ξεκολλάει. Όχι όμως πολύ γιατί σκληραίνει η ζύμη.
Ανακατεύω σε άλλη λεκανίτσα τη φέτα, με το αυγό, το πιπέρι, και το γάλα. Βοηθάω το μείγμα να σφίξει με λίγο σιμιγδάλι ή λίγο έτοιμο πουρέ πατάτας, να πιει τα παραπανήσια υγρά. Αν θα ήθελα και μια μυρωδιά μπορώ να ρίξω σε λίγο δυόσμο ή λίγη ρίγανη.
Όταν η ζύμη φουσκώσει παίρνω λίγη με τα χέρια μου και την ανοίγω στην παλάμη μου, Μ' αρέσει να είναι "ψωμένια" τα τυροπιτάκια. Ο Γιάννης τα προτιμάει πιο λεπτά, καμιά φορά τα ανοίγω με τον πλάστη. Αν χρησιμοποιήσω λουκανικάκια η ζύμη που βάζω στα χέρια μου είναι πιο λίγη.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς) για μισή ώρα περίπου.
Παραλλαγή
Άλλη ιδέα είναι αφού φτιάξω την ζύμη όπως παραπάνω, της ρίχνω τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και συμπληρώνω με γάλα και αλεύρι και τα φτιάχνω όλα ένα μείγμα. έτσι είναι πιο εύκολο το πλάσιμο σε ομοιόμορφες μπαλίτσες και τα λέω τυρόψωμα. Συνήθως κάνω μισή ώρα για να προετοιμάσω τα τυρόψωμα.
Άλλη ιδέα είναι αντί για γάλα να βάλω στη γέμιση κρέμα γάλακτος, Γίνεται πιο πυκνή η γεύση. Επίσης, αντί για σκέτη φέτα βάζω ένα μέρος ανθότυρο αλλά και λίγο τριμμένο ημίσκληρο τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.